Pamiętam, że gdy moja mama robiła to ciasto, to zawsze stało na parapecie w moim pokoju, bo do lodówki się nie mieściło. A ja mogłem bezkarnie podjadać co chwilkę tą pyszność!
Przyznam się szczerze, że trochę Was zaniedbałem ponieważ prawie tydzień minął od ostatniego przepisu. Rzeczywistość jednak przypomina o sobie, i kupno domu, remont i nowa praca całkowicie pozbawiły mnie czasu na pieczenie. Trochę się ogarnąłem, i chciałem się z Wami podzielić kolejnym przepisem z mojego dzieciństwa. Metrowiec. Ciasto idealne w swej prostocie. Mam nadzieję że 2 babki + pyszna masa budyniowa pozwolą się Wam cieszyć weekendem.
1
Zrobione
|
CiastoZacznij od przygotowania ciasta, będą Ci potrzebne dwie formy na babkę o długości 34 cm. Każda powinna być wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą (chyba że masz powlekane formy to wtedy nie ma takiej konieczności). |
2
Zrobione
|
W dużej misce ubij na sztywną pianę białka, dodawaj stopniowo cukier partiami. Następnie dodaj do ubitych białek po jednym żółtku i ubijaj na niskich obrotach. Dodaj wodę oraz olej i ponownie całość zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do pierwszej formy. |
3
Zrobione
|
Ciemne ciastoZ ciastem ciemnym robisz dokładnie tak samo, tyle że dodajesz dodatkowo na koniec kakao. |
4
Zrobione
|
Szklankę mleka zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. W drugiej szklance wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pozostałe mleko. Masę dodaj do gotującego się mleka i na niskiej mocy palnika doprowadź do konsystencji budyniu. |
5
Zrobione
|
Przygotowanie ciasto pokrój na kromki i naprzemiennie układaj każdą smarując kremem. |