Składniki
-
Ciasto
-
120 g masło
-
30 g mleko
-
120 g mąka pszenna
-
2 szt. jajka
-
100 g cukier brązowy
-
1,5 łyzeczki proszek do pieczenia
-
Krem
-
100 g czekolada mleczna
-
200 g śmietana 36%
-
125 g mascarpone
-
Nadzienie
-
100g śmietana 30%
-
80 g czekolada mleczna
-
100 g orzechy laskowe
Wskazówki
Muffinki orzehchowe z ganache
Jeżeli mamy tutaj fanów muffinek to proszę usiąść wygodnie, wyciągnąć notesik i zacząć pisać przepis. Mufineczki po prostu przepyszne w smaku, a proporcje kremu, który wykorzystuję do dekorowania, idealnie się sprawdzi w każdej kombinacji.
Mocno orzechowe, czekoladowe i po prostu przepyszne. Jeżeli macie ochotę przygotować wersję dla dorosłych to proponuję nasączyć babeczki amaretto.
Wersja dla nieco mniej zdolnych w kuchni, zamiast domowego ganache z orzechami laskowymi proponuję zakupić nutellę lub jej odpowiednik w Kaufland.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMasło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. |
2
Zrobione
|
Ciasto cd.Ciasto wyszprycuj do kokilek (do 2/3 wysokości) i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej piec ciasta do tzw. suchego patyczka, czyli po włożeniu wykałaczki nie powinno zostać na niej ciasto. Upieczone muffinki odstaw do całkowitego wystudzenia. |
3
Zrobione
|
NadzienieCzekoladę zalej gorącą śmietaną i wymieszaj. Czekolada musi się całkowicie rozpuścić, więc jeżeli zostaną kawałki czekolad to podgrzej ponownie. |
4
Zrobione
|
KremCzekoladę zalej gorącą śmietaną i odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Najlepiej ją schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce. |
5
Zrobione
|
SkładanieW muffince wydryluj otwór i wypełnij go ganache. Na wierzch wyszprycuj krem i udekoruj rurką waflową. |