Składniki
-
Ciasto
-
2 szt. gruszkikonferencja
-
0,5 szkl. cukier
-
100 g cukier brązowy
-
150 g mąka pszenna
-
150 g masło
-
3 szt. jajka
-
100 g ser niebieski
-
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
-
1/2 łyżeczki ekstrakt cytrynowy
Wskazówki
Muffinki z gruszką i serem pleśniowym
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym to nowoczesna kuchnia, którą właśnie kocham za takie eksperymenty. Wypiek idealnie się sprawdzi na urodziny, kiedy to trzeba coś przegryźć do kawki lub herbaty. Taki przerywnik między kawą a zimną płytą. Odważnych zachęci na pewno do skosztowania. Jak to smakuje? Otóż ser pleśniowy (np. lazur lub gorgonzola) idealnie wyciągi smak gruszki, która jest nieco mdła (sama w sobie). Jako że ja swoje gruszki zrobiłem w karmelu, który uwielbia sól to smak został niesamowicie spotęgowany. Czego zatem oczekiwać więcej! Koniecznie wypróbujcie przepis na słodko-wytrawne mufinki.
Kroki
1
Zrobione
|
Zwykły cukier rozpuść na suchej patelni do momentu aż uzyskasz brązowy kolor karmelu. Gdy cukier się już rozpuści dodaj gruszki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Chwilę owoce smaż, aż zmiękną i puszczą soki (karmel powinien stać się płynny od soku gruszek). Po około 10 minutach odstaw na bok owoce. |
2
Zrobione
|
Brązowy cukier zmiksuj z masłem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Do zmiksowanej masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, oraz ekstrakt cytrynowy. |
3
Zrobione
|
Upieczone mufinki po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia. |