0 0
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
2 szt. gruszki konferencja
0,5 szkl. cukier
100 g cukier brązowy
150 g mąka pszenna
150 g masło
3 szt. jajka
100 g ser niebieski
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
1/2 łyżeczki ekstrakt cytrynowy

Mufinki z gruszką i serem pleśniowym

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Muffinki z gruszką i serem pleśniowym

Mufinki z gruszką i serem pleśniowym to nowoczesna kuchnia, którą właśnie kocham za takie eksperymenty. Wypiek idealnie się sprawdzi na urodziny, kiedy to trzeba coś przegryźć do kawki lub herbaty. Taki przerywnik między kawą a zimną płytą. Odważnych zachęci na pewno do skosztowania. Jak to smakuje? Otóż ser pleśniowy (np. lazur lub gorgonzola) idealnie wyciągi smak gruszki, która jest nieco mdła (sama w sobie). Jako że ja swoje gruszki zrobiłem w karmelu, który uwielbia sól to smak został niesamowicie spotęgowany. Czego zatem oczekiwać więcej! Koniecznie wypróbujcie przepis na słodko-wytrawne mufinki.

(Visited 629 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zwykły cukier rozpuść na suchej patelni do momentu aż uzyskasz brązowy kolor karmelu. Gdy cukier się już rozpuści dodaj gruszki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Chwilę owoce smaż, aż zmiękną i puszczą soki (karmel powinien stać się płynny od soku gruszek). Po około 10 minutach odstaw na bok owoce.

2
Zrobione

Brązowy cukier zmiksuj z masłem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Do zmiksowanej masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, oraz ekstrakt cytrynowy.
Umieść papilotki w formach na mufinki. Wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka kawałków gruszki oraz pokrusz z wierzchu serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 20 - 25 min do tzw. suchego patyczka.

3
Zrobione

Upieczone mufinki po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pijana blondynka
następny
Muffinki Harry Potter
poprzendi
Pijana blondynka
następny
Muffinki Harry Potter

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here