Składniki
-
285 g mąka pszenna2 szklanki
-
4 szt. jajk
-
1,5 łyżeczki soda
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1,5 opakowania jogurt naturalny
-
2/3 szkl. olej rzepakowy
-
125 g cukier
-
4 szt. gruszki
-
40 g masło
Wskazówki
Placek jogurtowy z gruszkami
Placek jogurtowy z gruszkami to jeden z moich przepisów, który znajdziecie w książce Ciastecznik. Wiele z przepisów w środku jest dla mnie świetną bazą do przygotowania innych odsłon popularnych ciast. Sam często wracam tutaj po przepis na biszkopt, czy ciasto jogurtowe.
Wracając do samego przepisu to mogę powiedzieć, że jest wspaniały i raczej będziecie do niego często wracać ponieważ ciasto jest przepyszne. Możecie wykorzystać gruszki, jabłka, rabarbar czy inne owoce. Szereg innych przepisów na ciasta z owocami znajdziecie w dziale Ciasta z owocami
Przepis nie jest skomplikowany. Sądzę, że będziecie w stanie przygotować ciasto bez większego problemu. Musicie jedynie uważać, by mieszać składniki o podobnej tejmperaturze bo inaczej wyjdzie Wam zakalec.
Kroki
1
Zrobione
|
W misce zmiksuj jogurt naturlany z jajkami oraz cukrem. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce wymieszaj: prozek do pieczenia, sodę oraz mąkę. |
3
Zrobione
|
Dodaj przesiane składniki do jajek i zmiksuj do połączenia. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem olej. |
4
Zrobione
|
Gruszki obierz i pokrój w ćwiartkę. Podsmaż na masełku aż się ładnie zrumienią. |
5
Zrobione
|
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłoż papierem do pieczenia i wylej na wierzch ciasto. Poukładaj z wierzchu gruszki. |
6
Zrobione
|
Schłodzone ciasto obsyp cukrem pudrem. |