0 0

Podziel si臋:

lub skopiuj i podziel si臋 linkiem

Sk艂adniki

Zmie艅 porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
150 g m膮ka pszenna
50 g m膮ka ziemniaczana
200 g cukier
1 艂y偶eczka proszek do pieczenia
Kruchy sp贸d
300 g m膮ka krupczatka
200 g mas艂o
100 g cukier drobny
1 szt. 偶贸艂tko
2 艂y偶ki kakao
Dodatkowo
250 g wydrylowane wi艣nie
10 szt. 艣liwki z zalewy s艂odkiej
2 艂y偶ki m膮ka ziemniaczana
2 艂y偶ki cukier puder

Resztki lata

Czy te偶 czasem nie macie co zrobi膰 z reszt膮 owoc贸w? To ciasto jest w艂a艣nie dla Was, s艂odka wersja sa艂atki "na winie"

  • 180 minut
  • Porcji 12
  • 艢rednie

Sk艂adniki

  • Biszkopt

  • Kruchy sp贸d

  • Dodatkowo

Wskaz贸wki

Udost臋pnij

Dlaczego resztki lata? Bo to faktycznie resztki 馃檪 Zawarto艣膰 zamra偶alnika w postaci kruchego ciasta kiedy艣 zrobionego, 艣liwki w 聽zalewie, kt贸re musia艂em otworzy膰 i wi艣nie, kt贸re wykorzysta艂em cz臋艣ciowo do przygotowania tortu na urodziny kole偶anki. I to wszystko na biszkopcie. Szale艅stwo, bo w sumie nigdy nie jad艂em biszkoptu na kruchym spodzie, a smakuje 艣wietnie. Ciasto z daleka ju偶 pachnie korzenn膮 zapraw膮 ze 艣liwek. Mam nadziej臋, 偶e skusicie si臋 na kawa艂ek.

(Visited 278 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Pokr贸j mas艂o w kostk臋, i posiekaj razem z m膮k膮, cukrem i 偶贸艂tkiem.
Zagnie膰 ciasto w kul臋, w艂贸偶 do folii aluminiowej i w艂贸偶 do zamra偶arki na 2 godziny.
Papierem do pieczenia wy艂贸偶 tylko dno blachy. Na grubych oczkach tarki zetrzyj kruche ciasto i wy艂贸偶 sp贸d blachy.
Podsyp wierzch ciasta kakao i w艂贸偶 do nagrzanego piekarnika na termoobiegu na 10 minut.

2
Zrobione

Biszkopt

Teraz czas na przygotowanie biszkoptu, kt贸ry powinien by膰 przyrz膮dzony z sk艂adnik贸w w temperaturze pokojowej. Od razu po przygotowaniu powinien by膰 te偶 wylany na kruche ciasto i prze艂o偶ony do piekarnika.

3
Zrobione

Oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek. Bia艂ka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywn膮 pian臋.
Do bia艂ek dodawaj stopniowo 125 g cukru ca艂y czas miksuj膮c. Piana powinna by膰 b艂yszcz膮ca.
呕贸艂tka utrzyj z reszt膮 cukru na jasn膮 mas臋.
Do 偶贸艂tek dodaj po艂ow臋 bia艂ek, wymieszaj delikatnie, nast臋pnie dodaj reszt臋 bia艂ek.
Do jajek dodaj przesian膮 m膮k臋 i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj szpatu艂k膮 powoli i delikatnie.
Ciasto przelej na lekko sch艂odzone kruche ciasto.

4
Zrobione

Ostatnim etapem jest u艂o偶enie owoc贸w na wierzch ciasta. Ja zawsze obsypuj臋 je m膮k膮 ziemniaczan膮 wtedy nie spadaj膮 mi na dno ciasta. Wam te偶 tak proponuj臋 zrobi膰. Zatem po roz艂o偶eniu owoc贸w wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz s艂odkich wypiek贸w.

poprzendi
艢liwki w zalewie cynamonowej z go藕dzikami
nast臋pny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i s艂onecznikiem
poprzendi
艢liwki w zalewie cynamonowej z go藕dzikami
nast臋pny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i s艂onecznikiem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here