Składniki
-
Kruchy spód
-
2 szt. żółtko
-
1 szt. jajko
-
150 g masło
-
300 g mąka pszennatyp 450
-
100 g cukier
-
Masa serowa
-
1 kg twaróg półtłusty
-
100 g masło
-
6 szt. jajka
-
2 łyżeczki mąka ziemniaczana
-
150 g cukier
-
1 łyżka ekstrakt waniliowy
-
Polewa mandarynkowa
-
200 g sok mandarynkowy
-
3 szt. mandarynki
-
3 łyżki cukier
-
1,5 łyżeczki pektyna
Wskazówki
Sernik z mandarynkami
Sernik z mandarynkami lecz w formie polewy. Często pewnie widzicie taką opcję z powpychanymi kawałkami owoców do masy serowej. Najczęściej są to mandarynki z puszki, które są niesamowicie słodkie i oprócz smaku cukru nic więcej nie oferują.
W moim przepisie znajdziecie przepis na polewę mandarynkową. Wykorzystałem sok, który jest dostępny w Lidlu i jest 100% sokiem mandarynkowym. Zagęszczam go pektyną bo zażelowane owoce pektyną nie puszczają wody podczas silnej zmiany temperatur.
By dłużej nie przedłużać zapraszam Was po przepis
Kroki
1
Zrobione
|
Kruchy spódZimne masło poszatkuj razem z mąką, cukrem oraz jajkami. Gdy masa będzie miała strukturę kaszki zagnieć ciasto i wstaw do zamrażarki. |
2
Zrobione
|
Masa serowaMasło utrzyj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku na przemian z twarogiem (twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Natomiast jeżeli korzystasz z gotowego twarogu z wiaderka to nie powinien być zbyt wodnisty). Gdy dodasz już wszystkie składniki dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy i wszystko zmiksuj tylko do połączenia składników. |
3
Zrobione
|
Blachę o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj kruche ciasto i podociskaj. |
4
Zrobione
|
Polewa mandarynkowa.Mandarynki obierz i podziel na części. Wstaw owoce do zamrażarki. |