Jeżeli nie macie truskawek lub sezon nie ten, wykorzystajcie brzoskwinie w puszce. Ciasto będzie smakować równie pysznie.
Styropian to ciasto, które ma pewnie z 20 lat. Przyznam się szczerze, że ani moja mama, ani żadna z sąsiadek tego ciasta nie robiła. W sumie nie wiem czy to też nie zależało od regionu Polski. Ja pamiętam, że na śląsku zawsze królował biszkopt z kremem budyniowym i ananasem. Moja mama niemalże co niedzielę to ciasto robiła, a ja akurat za nim nie za specjalnie przepadałem. Później weszła era ciast z paczki i wtedy już co raz częściej pojawiała się karpatka oraz kopiec kreta.
Czym jest ciasto styropian? To pseudo sernik ponieważ jego krem jest na bazie kwaśnej śmietany no i rzecz jasna półkruche ciasto. Dodatkiem są owoce, w moim przypadku były to truskawki, jednak oryginalna wersja zakłada brzoskwinie w zalewie. Mamy sezon na truskawki więc po co się ograniczać 😀
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Poszatkuj je na stolnicy na drobną kaszkę a następnie zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
Masa śmietanowaBiałka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując w odstępach 30 sekundowych (podobny sposób przygotowania jak bezę). Gdy dodasz już cały cukier dodaj budynie i delikatnie całość wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę i ponownie delikatnie całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj kokos i ponownie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Truskawki pokrój w plasterki. |