0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
250 g masło
500 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
150 g cukier
1 łyżka śmietana 12%
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa
1000 g śmietana 18%
200 g wiórki kokosowe
200 g cukier
6 szt. białka
2 opakowania budyń waniliowy
Dodatkowo
300 g truskawki

Styropian

Jeżeli nie macie truskawek lub sezon nie ten, wykorzystajcie brzoskwinie w puszce. Ciasto będzie smakować równie pysznie.

  • 105 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Styropian

Styropian to ciasto, które ma pewnie z 20 lat. Przyznam się szczerze, że ani moja mama, ani żadna z sąsiadek tego ciasta nie robiła. W sumie nie wiem czy to też nie zależało od regionu Polski. Ja pamiętam, że na śląsku zawsze królował biszkopt z kremem budyniowym i ananasem. Moja mama niemalże co niedzielę to ciasto robiła, a ja akurat za nim nie za specjalnie przepadałem. Później weszła era ciast z paczki i wtedy już co raz częściej pojawiała się karpatka oraz kopiec kreta.

Czym jest ciasto styropian? To pseudo sernik ponieważ jego krem jest na bazie kwaśnej śmietany no i rzecz jasna półkruche ciasto. Dodatkiem są owoce, w moim przypadku były to truskawki, jednak oryginalna wersja zakłada brzoskwinie w zalewie. Mamy sezon na truskawki więc po co się ograniczać 😀

(Visited 3 015 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Poszatkuj je na stolnicy na drobną kaszkę a następnie zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź 2/3 ciasta, a pozostałą część wstaw do zamrażarki.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 7 minut.

2
Zrobione

Masa śmietanowa

Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując w odstępach 30 sekundowych (podobny sposób przygotowania jak bezę). Gdy dodasz już cały cukier dodaj budynie i delikatnie całość wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę i ponownie delikatnie całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj kokos i ponownie wymieszaj.

3
Zrobione

Truskawki pokrój w plasterki.
Na wcześniej podpieczone ciasto wyłóż przygotowaną masę i na wierzchu rozłóż truskawki.
Pozostałą część kruszonki zetrzyj na tarce z dużymi okami i posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Puch budyniowy z rabarbarem
poprzendi
Budyniowy puch z rabarbarem
Chlebek z pieczonych bananów
następny
Chlebek z pieczonymi bananami
Puch budyniowy z rabarbarem
poprzendi
Budyniowy puch z rabarbarem
Chlebek z pieczonych bananów
następny
Chlebek z pieczonymi bananami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here