Zamiast truskawek możecie użyć malin, lub czerwonej porzeczki.
Tarta truskawkowa z kremem earl grey to propozycja na świeże truskawki w niecodziennej odsłonie. Ciasto jest jednocześnie słodkie, soczyste i orzeźwiające. Jest to jedna z wielu propozycji na wiosenne wypieki, które przedstawiłem w swojej książce.
Rzecz jasna znajdziecie tam więcej pozycji typu: lawendowa panna cotta, lub brownie z wiśniami.
Książka oczywiście jest dostępna w księgarniach empik oraz Świat Książki
Możecie również kupić ją w księgarniach internetowych: Świat Książki Merlin Laurum
Podczas przygotowania tego deseru wykorzystałem jedną z technik, która nazywa się infuzja. Na czym to polega? Zapachy oraz aromaty najprościej przenosić za pomocą tłuszczu. Zapewne często spotykacie się z olejkami eterycznymi, bądź ekstraktami zapachowymi. W podobny sposób działa to w kuchni. W tym przypadku nośnikiem aromatu jest tłuszcz z śmietany, ale równie dobrze może to być masło lub olej. Po podgrzaniu śmietany aromaty z herbaty łączą się z tłuszczem i dzięki temu utrzymują niezbędny aromat i smak.
Do wykonania tego ciasta użyłem nietypowej formy bo podłużnej i wąskiej o wymiarach 33×11 cm
1
Zrobione
|
Przygotowanie kremuŚmietanę podgrzej z czekoladą do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 3 torebki herbaty i pozostaw najlepiej na całą noc do namoczenia. W ten sposób krem nabierze smaku herbaty w wyniku infuzji. |
2
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaSkładniki na kruche poszatkuj. Zagnieć szybko ciasto i rozwałkuj je między arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 33x11 cm. Dobrze schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie kremu krok 2Wyjmij torebki z herbatą z kremu. Krem ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na schłodzone ciasto nałóż krem i udekoruj truskawkami oraz posiekanymi pistacjami (opcjonalnie) |