0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. mąka pszenna
1/3 szkl. olej
2 szt. jajka
2/3 szkl. brązowy cukier
2 łyżki skórka z pomarańczy kandyzowana
1 szt. pomarańcz
1 szkl. cukier
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia

Babeczki z karmelizowaną pomarańczą

Nieco goryczy, i nieco słodkości. To taka kombinacja niecodzienna, ale mam nadzieję że Wam zasmakuje.

  • 50 minut
  • Porcji 10
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Święta już co raz bliżej, jednak nie chciałbym Was zasypywać już teraz świątecznymi przepisami. Z okazji świąt przygotowuję dla Was niespodziankę, ale to oczywiście potem! Dziś nieco zdalnie, bo właśnie jestem w podróży do Holandii, a w między czasie podrzucam przepis na bardzo proste babeczki z karmelizowaną pomarańczą, nic skomplikowanego a nieco babkowe ciasto idealnie wpasowuje się w gorącą herbatę z miodem. Na chwilę obecną spijam z 3 kubki herbaty z rzepakowym miodem!

(Visited 49 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie moje składniki mają temperaturę pokojową, same babeczki piekłem w temperaturze 170 stopni na termoobiegu przez 20 minut.

2
Zrobione

W misie miksera utrzyj jajka z brązowym cukrem na puszystą i jednorodną masę. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia kakao, oraz szczyptę soli. Dodaj przesiane suche składniki do jajek i zmiksuj ponownie. Dodawaj olej cienką stróżką do cały czas miksowanej masy oraz ekstrakt waniliowy. Na sam koniec dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremek i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3
Zrobione

W między czasie pora przygotować pomarańczę. Należy ją dobrze sparzyć wrzątkiem. Na patelni rozgrzej szklankę cukru z 3 łyżkami wody, doprowadź do karmelizacji (pozostaw samo sobie aż cukier zbrązowieje, uważaj by go nie spalić!). Pomarańczę potnij w plastry i je podsmaż na skarmelizowanym cukrze z obydwóch stron. Pomarańcze nabij na patyczki od szaszłyków i "rozwieś" pomarańczę na patyku pomiędzy dwoma szklankami by cukier wystygł. Skarmelizowaną i ostudzoną pomarańczę podziel na 4 części.

4
Zrobione

Po upieczeniu babeczek,obsyp je cukrem pudrem, natnij środek i włóż kawałek pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pizzowe ślimaki
następny
Gofry z smażonymi jabłkami
poprzendi
Pizzowe ślimaki
następny
Gofry z smażonymi jabłkami

Dodaj komentarz