0 0
Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
200 g masło
6 szt. jajka
200 g cukier puder
1 szt. cytryna
200 g mąka pszenna
200 g mąka ziemniaczana
1 opakowanie proszek do pieczenia
Polewa czekoladowa
100 g czekolada gorzka
100 g cukier puder
1/3 szkl. śmietana 30%
1 łyżka masło

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Święta wielkanocne już się zbliżają lecz nie dlatego przepis na babkę piaskową trafia na bloga. Zauważyłem, że tego typu przepisy (łatwe, szybkie, jednomiskowe) cieszą się ogromną popularnością z waszej strony. Postanowiłem zatem dodać kolejny przepis na babkę by zaspokoić Wasze potrzeby.

Śmiało mogę użyć stwierdzenia, że jest to klasyczna babka piaskowa. Zdecydowanie polecam zjeść tą babkę z polewą czekoladową lub do dobrej herbaty. W sumie okres wiosenny sprzyja piciu herbatki lub kawki na tarasie, w ogrodzie czy nawet balkonie. Warto się delektować słonecznym popołudniem, a co może lepiej do tego wszystkiego pasować niż babka.

Przekazując wam ten przepis wyczulam Was ponownie na kilka ważnych elementów. Używajcie składników o podobnej temperaturze! Bardzo łatwo o zwarzenie ciasta, lub po prostu o zakalec. Wiem, że są miłośnicy zakalcowatego ciasta, lecz nie o to chodzi w tym przepisie. Babka powinna być pulchna i krucha, jak to na babkę piaskową przystało.

Do polewy czekoladowej możecie wykorzystać również mirror glaze, który znajdziecie w tym przepisie: http://ciastecznik.pl/recipe/czekoladowy-tort-musowy/

Jeżeli wykorzystacie mirror glaze do oblania babki, to warto zapamiętać że ciasto powinno być dobrze schłodzone. Efektem finalnym będzie babka z pięknie lśniącą polewą.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku na zmianę z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodawaj ciągle aż składniki się wyczerpią.
Z cytryny zetrzyj skórką oraz wyciśnij sok. Dodaj do ciasta razem z przesianą mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia.
Rada: Jeżeli widzisz, że masa się nieco zwarzyła, to zagotuj w czasjniku wodę i podczas miksowania wlej odrobinę wrzątku. Masło powinno się rozpuścić i połączyć z resztą składników.

2
Zrobione

Formę do babki wysmaruj tłuszczem oraz obsyp bułką tartą. Wylej ciasto do foremki i piecz w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka (patyczek po wbiciu w babkę nie powinien mieć śladów ciasta).

3
Zrobione

Polewa

W garnuszku wymieszaj razem połamaną czekoladę, śmietanę i cukier. Na parze doprowadź do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj masło i wymieszaj.

4
Zrobione

Upieczoną babkę wyciągnij z foremki i oblej polewą czekoladową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Makaroniki z marakują
poprzendi
Makaroniki z marakują
Babka herbaciana
następny
Babka herbaciana
Makaroniki z marakują
poprzendi
Makaroniki z marakują
Babka herbaciana
następny
Babka herbaciana

Dodaj komentarz