Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Bartek - Salceson - Ciastecznik. Ciasto piernikowe z orzechami i jabłkiem
  • Home
  • Bartek – Salceson
0 0
Bartek – Salceson

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 szt. jajka
2 szkl. mąka pszenna
1 szkl,. cukier
3/4 szkl. olej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka cynamon
100 g orzechy włoskie
1 szt. jabłka

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bartek – Salceson

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Bartek – Salceson

Jest to chyba jedno z prostszych ciast do wykonania a jest niesamowicie smaczne! A w cyzm tkwi sekret tego ciasta? Smakuje nieco jak piernik ale taki mięciutki. Ma niesamowicie korzenny smak pomimo tego, że w środku znajdują się tylko orzechy, cynamon i kakao. Dodatek jabłka sprawia, że ciasto jest również bardzo wilgotne i zaskakuje momentami strukturą.

To ciasto nada się świetnie na nadchodzące święto. Jak myślicie czy warto powracać do starych przepisów? Ten ma chyba z 20 lat i pochodzi z baaardzo starego zeszytu babcinego 🙂

(Visited 505 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
Jabłko pokrój w grubszą kostkę.

2
Done

Do dużej miski przesiej sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz mąkę.
W misie miksera ubij na jasną i puszystą masę jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z spulchniaczami i przyprawami. Wszystko wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Gdy masa się połączy, ciągle miksując dodawaj olej.

3
Done

Do ciasta na koniec dodaj posiekane jabłko, i odczedzone orzechy. Całość zapiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni na termoobiegu.
Jeżeli ciasto będzie dla Ciebie za mało słodkie, posyp je cukrem pudrem,

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Wiśniowy tort dla dorosłych
previous
Wiśniowy tort dla dorosłych
Kruszonka
next
Kruszonka
Wiśniowy tort dla dorosłych
previous
Wiśniowy tort dla dorosłych
Kruszonka
next
Kruszonka

Add Your Comment