0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
125 g cukier drobny
75 g cukier
150 g mąka pszenna
50 g mąka ziemniaczana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem
2 szt. budyń waniliowy
4 łyżki masło orzechowe
50 g masa kajmakowa
Posypka
50 g masło
100 g słonecznik łuskany
100 g płatki owsiane
2 łyżki cukier muscovado
2 łyżki cukier brązowy
szczypta kardamon mielony

Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem

Lato sugerowałoby, aby unikać ciast z kremem, ale to jest inne. Jest lekkie i krem również nie poddaje się temperaturze, a nawet jak odrobinę się stopi to tylko na korzyść dla ciasta.

  • 95 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Posypka

Wskazówki

Udostępnij

To ciasto to też jedno ze starszych u mnie w domu, często pojawiało się na stole podczas imprez ze względu na prostotę wykonania i cudowny smak. Ja nieco zmieniłem recepturę, z uwagi na zbyt słodki krem więc dodałem nieco mniej cukru. Jest to porcja na dużą blachę i ładnie się prezentuje podczas jesiennych imprez. Zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis jeżeli nie przepadacie za kremami maślanymi, tutaj jest akurat budyniowy z miłym dodatkiem.

(Visited 403 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

1. Białka ubij na sztywną pianę (powinny być w temperaturze pokojowej), gdy będą już ubite dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego. Masa powinna być błyszcząca.
​2. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
​3. Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj.
4. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
​5. Całość piecz w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tylko na spodzie.
​6. Czas pieczenia to około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni na termoobiegu.

2
Zrobione

Krem

1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją, przy czym dodaj 100 ml mleka mniej niż przewiduje przepis. Powinien być mocno gęsty, no i nie słodź go.
​2. Do zimnego budyniu dodaj masło orzechowe i kajmak. Wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Wstaw krem do lodówki na 30 minut.

3
Zrobione

Posypka

1. Rozpuść masło w mikrofalówce bądź na niewielkim ogniu. Powinno się tylko stopić a nie podgrzać.
​2. Dodaj do masła ciemny i brązowy cukier. Wszystko dokładnie utrzyj.
​3. Do mieszanki dodaj słonecznik, płatki i kardamon. Wymieszaj dokładnie.
​4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź masę na pergaminie. Powinna być to cienka warstwa i może mieć prześwity, cukier się rozpuści w piekarniku i ładnie je pokryje.
​5. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 minut.
​6. Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia.

4
Zrobione

Teraz przygotujemy całe ciasto. Biszkopt przekrój na pół wzdłuż. Przełóż go kremem w ilości 3/4 posiadanej masy. Nałóż na wierzch resztę kremu i pokrusz posypkę.
Ciasto przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Resztki lata
następny
Babeczki z aronią
poprzendi
Resztki lata
następny
Babeczki z aronią

Dodaj komentarz