1 0
Chleb orzechowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
30 g orzechy włoskie
30 g orzechy laskowe
40 g orzechy nerkowca
250 g mąka pełnoziarnista
250 g mąka pszenna
1 litr jogurt naturalny
100 g płatki owsiane
szczypta przyprawy kminek, kolendra, zioła prowansalskie
3 łyżeczki soda oczyszczona
2 łyżeczki sól
200 g mus żurawinowy

Chleb orzechowy

  • 105 minut
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Bardzo przyjemny w przygotowaniu ponieważ nie wymaga żadnego zakwasu, ani czekania by drożdże wyrosły. Chleb w ogóle nie posiada drożdży a wystarczają mu kultury bakterii z jogurtu naturalnego. Polecam tym wszystkim, którzy są na diecie i nie mogą sobie pozwolić na odrobinę łakoci. Sam chleb w sobie idealnie się nadaje jako słodki początek dnia.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem ze sobą. Orzechy posiekaj na większe kawałki i dodaj do mąki. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz borówki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość rzadkie.

2
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w keksówce o długości 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 godzinę. Po tym czasie pozostaw chleb do przestygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chleb raz, dwa …
Bezy truskawkowe
następny
Bezy truskawkowe
poprzendi
Chleb raz, dwa …
Bezy truskawkowe
następny
Bezy truskawkowe

Dodaj komentarz