0 0
Ciasteczka z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
100 g masło miękkie
140 g mąka pszenna
60 g mąka migdałowa
3 szt. żółtko ugotowane
70 g cukier puder
Nadzienie
300 g rabarbar
1/4 szkl. cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasteczka z rabarbarem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Ciasteczka z rabarbarem

Od dawna chciałem przygotować kruche ciasto na bazie ugotowanych żółtek i w końcu nadarzyła się ku temu okazja. Nie wiem jak Wam ale mi zawsze zostają jajka po wielkanocy, i cóż z nimi można zrobić. Niektórzy robią kotlety jajeczne, a ja zdecydowałem się na przygotowanie pysznych, kruchych ciasteczek z rabarbarem.

Wersja, którą Wam przedstawiam to takie mini chaczapuri, lecz wy możecie je zrobić w dowolnej formie. Możecie mieć np. ciasteczka kwadratowe zawinięte w kopertę, albo mogą to być typowe pierożki. Nie ma się czym przejmować, ponieważ samo ciasto w sobie jest tak delikatne i smaczne, że na pewno na 1 ciasteczku się nie skończy wasza przygoda.

Zapraszam Was zate do wypróbowania przepisu i podzieleni się ze mną efektami swojej kulinarnej pasji na fanpage, lub na instagramie, oznaczając mnie pod zdjęciem.

Link do mojego fanpage na facebooku to: www.facebook.com/ciastecznik

A na instagramie znajdziecie mnie jako daniel.coceancig

(Visited 932 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).

2
Zrobione

Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Powycinaj prostokąty o wymiarach 6x3 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 10 minut.
Zmrożone ciasteczka przełoż na papier do pieczenia w odstępach 2 cm. Pozostaw na blacie do rozmrożenia.

3
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa").

4
Zrobione

Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Mazurek orzechowy
poprzendi
Orzechowy mazurek z czekoladą
Ciasto gora lodowa
następny
Ciasto góra lodowa
Mazurek orzechowy
poprzendi
Orzechowy mazurek z czekoladą
Ciasto gora lodowa
następny
Ciasto góra lodowa

Dodaj komentarz