Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Cynamonowe gwiazdki
0 0
Cynamonowe gwiazdki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 białka białka
170 g cukier drobny
250 g mielone migdały
1 łyżka cynamon

Cynamonowe gwiazdki

Pamiętam, że zawsze dostawałem tego typu ciasteczka od cioci z Niemiec, były one przepyszne bo mocno migdałowe. A wy jakie łakocie dostawaliście od ciotek podczas dzieciństwa?

  • 105 minut
  • Serves 36
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Święta już coraz bliżej więc najwyższy czas coś dodać, tak aby każdy z Was mógł również się do nich wcześniej przygotować. Cynamonowe gwiazdki są bożonarodzeniowym przysmakiem ze Szwabii. Dzięki temu że piecze się je w niskiej temperaturze wierzch z białek jest biały i chrupiący.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj kolejno cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już lśniąca i jednolita, zabierz z niej 40 g i odstaw na bok. Do większej części białek dodaj cynamon i mielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj jednak powoli, by masa nie straciła za dużo powietrza. Gdy wszystko się już połączy przełóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

2
Done

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na blacie podsypanym cukrem pudrem. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 1 cm. Wytnij przy użyciu foremki gwiazdki a następnie posmaruj je z wierzchu wcześniej odstawionymi białkami.

3
Done

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni i piec ciastka przez około 20-25 minut. Pilnuj aby lukier na wierzchu nie zrobił się żółty. Gdy ciastka się już upieką zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie można przełożyć je na kratkę do ostudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Chrupiące cupcakesy karmelowe
next
Pierniczki całuski
previous
Chrupiące cupcakesy karmelowe
next
Pierniczki całuski

Add Your Comment