0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Nadzienie
700 g rabarbar
5 łyżek cukier
3 łyżki sok z cytryny
Kruszonka
70 g masło
30 g mąka orzechowa z orzechów laskowych
120 g mąka pszenna
50 g cukier
Ciasto
4 szt. żółtko
3.5 szkl mąka pszenna typ 450
200 g cukier
100 g masło
50 g drożdże świeże
250 g mleko
Dodatkowo
1 szt. jajka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Maliny można również zastąpić truskawkami lub masą serową do drożdżówek

  • 205 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Nadzienie

  • Kruszonka

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką powinny się nazywać nawet “ukryte” lub “zamknięte”. Formowałem je w podobny sposób jak robi się pyzy z mięsem lub owocami. Ostatecznie i tak lekko pękały z wierzchu niektóre drożdżówki. Jednak dla mnie ważne było to by w środku znalazł się cudowny lekko kwaskowaty rabarbar.

Na wierzch rozsypałem przygotowaną kruszonkę na bazie mąki pszennej i mąki orzechowej (z zmielonych orzechów laskowych). Wy oczywiście możecie stworzyć własną kruszonkę jaką robiła Wasza babcia lub mama.

(Visited 271 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Smaż rabarbar około 5-7 min aż będzie lekko miękki. Odstaw na bok do przestudzenia.

2
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki razem zmiksuj, bądź poszatkuj i zagnieć.

3
Zrobione

Ciasto

W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodaj do drożdży łyżeczkę cukru, 3 łyżki letniego mleka (30 stopni) oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw na bok ba 10 min.
W misie miksera zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj mąkę, zaczyn,rozpuszczone masło oraz pozostałe mleko. Całość wyrób dokładnie (przez około 10-15 min wyrabiaj ciasto). Ciasto powinno być lekko klejące lecz swobodnie musi odchodzić od ręki. Jeżeli wydaje się zbyt rzadkie dodaj mąki - nie za dużo. Ciasto przełóż do miski i owiń folią spożywczą i odstaw na bok na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.

4
Zrobione

Składanie

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Uformuj z każdego kawałka kulkę i rozpłaszcz. Nafaszeruj rabarbarem, na tyle by dało się ciasto zamknąć jak pyzę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką,
Rozłóż po 6 szt, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 min na opcji termoobieg w temperaturze 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tort candy
poprzendi
Tort Candy
Puch budyniowy z rabarbarem
następny
Budyniowy puch z rabarbarem
Tort candy
poprzendi
Tort Candy
Puch budyniowy z rabarbarem
następny
Budyniowy puch z rabarbarem

Dodaj komentarz