0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
100 g cukier
100 g masło
110 g zimna woda
120 g mąka pszenna 1 szklanka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
3 łyżki kakao
150 g czekolada gorzka
3 szt. jajka
Krem
250 g śmietana 36%
3 łyżki cukier puder
250 g mascarpone
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
1 szt. banan

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kopiec kreta

  • 60 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Kopiec kreta

Kopiec kreta pamiętacie to ciasto gdy dopiero wchodziły na sklepowe półki gotowe ciasta? Moja mama uwielbiała je kupować. Wszystko takie proste w wykonaniu, 2 miski, 2 torebki i gotowe! Ja staram się odczarować te stare przepisy, i dodać coś do Waszej książki kucharskiej. Nie jest ono skomplikowane, ale bardzo smaczne no i co się oszukiwać idealne na niedzielę!

Czy Wy macie jakieś swoje ulubione ciasto z paczki, które chcielibyście odczarować?

(Visited 333 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciast

Masło, cukier, wodę oraz kakao razem zagotuj. Pamiętaj by cały czas mieszać składniki by się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 2 minuty a następnie wymieszaj całość. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestygnięcia.

2
Zrobione

Cały czas miksując masę czekoladową dodawaj po 1 żółtku. Do masy czekoladowej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość.
W osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj 1/3 do masy czekoladowej i wymieszaj. Powtórz z kolejną częścią białek.

3
Zrobione

Gdy masa będzie jednorodna przełóż ją do tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Gdy ciasto wyrośnie nadmiernie odkrój wierzch by było proste. Nałóż na górę talerzyk o średnicy 16 cm i odrysuj nożem. Przy pomocą widelca wyskrob ciasto z środka na głębokość 0,5 cm.
Banana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm i ułóż na dnia ciasta. Pozostałą część ciasta pokrusz.

5
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno a na koniec dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Całość zmiksuj.
Na wierzch ciasta rozłóż krem i obsyp pokruszonym ciastem.
Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Jabłecznik kokosowy
poprzendi
Jabłecznik kokosowy
Ryż z jabłkami
następny
Ryż z jabłkami
Jabłecznik kokosowy
poprzendi
Jabłecznik kokosowy
Ryż z jabłkami
następny
Ryż z jabłkami

Dodaj komentarz