0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Spód
100 g herbatniki pokruszone
Masa serowa
1,4 kg ser półtłusty
14 jajek jajka
200 g cukier puder
300 g masło
1 opakowanie cukier wanilinowy
3 szt. budyń waniliowy
1 puszka brzoskwinie w puszce

Sernik brzoskwiniowy

  • 180 minut
  • Porcji 36
  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik brzoskwiniowy

Uwierzycie lub też nie ale podczas castingu do Bake Off właśnie opowiadałem o tym serniku. Sernik brzoskwiniowy to najbardziej tradycyjne ciasto w moim domu. Jego występowanie to jakiś koszmar! Urodziny, Boże Narodzenie, Wielkanoc, grill. Zawsze był sernik brzoskwiniowy … No i jako, że zbliża się Wielkanoc no to mam coś dla Was.

Dziś już nastały święta, więc mam nadzieję, że każdy z Was spędza je w rodzinnym gronie. Wydawałoby się, że gotowanie nie ma końca jednak dla mnie jest to wspaniały czas, bo są to prawdziwe przepisy, z których korzystały nasze babcie i ta tradycja zostanie z nami chyba na zawsze. Babcie przekazały ją waszym mamom, one wam, a wy swoim dzieciom. Ten przepis również jest pełen tradycji, bo to po prostu sernik z brzoskwiniami. Znany nam wszystkim i każdy pewnie pamięta smak tego ciasta. Mam nadzieję, że ten przepis również Wam przypadnie do gustu. Życzę Wam wesołych świąt wielkanocnych.

(Visited 451 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, na jasną i delikatną masę. Do masy z masła dodawaj po 1 żółtku, 1 dużej łyżce zmielonego twarogu, 1 łyżce budyniu. Wszystko cały czas ucieraj. Masa powinna być dosyć jednorodna i w sumie to zależy od tego jak mocno zmielony został ser, bo jeżeli dobrze to nie powinno być grudek z sera. Odstaw masę serową na bok. Teraz ubij białka w dużej misce z odrobiną soli na sztywną pianę. Brzoskwinie pokrój w większą kostkę i wszystkie składniki razem ze sobą dokładnie i delikatnie wymieszaj. Będzie potrzebna naprawdę duża miska do wymieszania wszystkiego razem.

2
Zrobione

Gdy już wszystko wymieszasz, nasmaruj formę tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na spodzie teraz rozsyp pokruszone herbatniki, które będą stanowiły podstawę ciasta. Tak jak napisałem jest to opcjonalna wersja bo możecie użyć albo ciasta kruchego, lub po prostu zrobić sernik bez spodu.
Na wierzch herbatników wylej masę serową.

3
Zrobione

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pozostaw sernik w środku na co najmniej 1 godzinę. Wyciągając go od razu może doznać szoku i za mocno opadnie.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka maślana
następny
Placek z owocami i kruszonką
poprzendi
Babka maślana
następny
Placek z owocami i kruszonką

2 Komentarze Ukryj komentarze

Joasia pisze:

Przymierzam sie do serniczka, mam kilka pytań:) Gdy ukręcę mikserem masło z cukrem pudrem to wrzucam jedno żółtko i miksuję tylko do wyraźnego połączenia z masą- powiedzmy 30 sekund czy każde żółtko miksuję dłużej np 3 minuty, aby dobrze ubić i dopiero wrzucam następne?

Dodaj komentarz