Składniki
-
2 szkl. mąka pszenna
-
0,5 szkl. kakao
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sól
-
200 g masło
-
1,5 szkl. cukier
-
2 szt. jajka
-
2 łyżeczki cynamon
-
0,5 łyżeczki chili
Wskazówki
Dla nieco odważniejszych, w pikantnej panierce, mocno chrupiące czekoladowe ciasteczka. Pod względem wykonania nie są nazbyt wymagające, a mogą się idealnie nadać jako słodko-ostry dodatek do herbaty.
Kroki
1
Zrobione
|
W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 250 stopni. W średniej misce wymieszaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, i sól. W dużej misce używając miksera rozetrzyj masło z cukrem (odejmij 2 łyżki cukru ponieważ wykorzystasz go do obtoczenia ciastek) do momentu aż masa nie będzie puszysta i jasna, około 2 minut. Dodaj jajka, i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Zmniejsz obroty na niskie w mikserze, dalej dodaj powoli mieszankę z średniej miski (mąkę z pozostałymi suchymi składnikami). |
2
Zrobione
|
Z gotowego ciasta uformuj kulki, które następnie obtocz w mieszance przygotowanej z: chili, cynamonu i 2 łyżek cukru. |