Jeżeli zdecydujecie się dodać do ciasta również odrobinę kakao będzie ono nieco ciemniejsze i bardziej uwydatni kontrast między kremem a ciastem.
Marlenka to kolejny klasyk z „pudełka” ciasto to poznałem na urodzinach od kolegi jednak w nieco innej formie (kulek) i zastanawiałem się nad czym się tak zachwycają skoro jest to przeciętne „mokre” ciasto. Jednak podczas mojego ostatniego wypadu do Czech na półce było właśnie to ciasto. Ciasto Marlenka. No jakby nie patrzeć od najtańszych nie należało (30 zł za 800 g), ale myślę sobie raz się żyje. Jak nie wypróbuję nie będę mógł krytykować. Mogę się z Wami podzielić tym, że ciasto w kawałku jest zdecydowanie lepsze niż malutkie, rozmoczone kulki.
Ciasto wypróbowane, więc można i je zrobić. Ciasta przecież jakoś powstają, a nie są kwestią produkcji w fabryce. Każde ciasto da się zrobić w domowych warunkach, więc na co czekać? Jak to bywa z ciastami w pudełku i tymi domowymi, ciasto domowe bije łeb na szyję to gotowane z paczki. Nie jestem zwolennikiem ciast przekładanych kremem, jednak to skradło moje serce i zdecydowanie je jeszcze raz zrobię.
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaMasło, cukier puder oraz miód podgrzej i doprowadź do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę często mieszaj by się nie przypaliło. Masa powinna mieć kolor żółty. |
2
Zrobione
|
W międzyczasie wymieszaj wodę razem z octem. Dodaj zaczyn do masy i ciągle mieszając podgrzewaj masę aż nabierze ona koloru pomarańczowego. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na około 2 minuty. W misce roztrzep delikatnie jajka. Cały czas mieszając masę wlewaj cienkim strumieniem jajka. Masa powinna nabrać ciemnego, brązowego koloru. |
3
Zrobione
|
Do masy dodawaj po czubatej łyżce mąki, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką. Gdy będzie już ciężko ją wymieszać łyżką, a mąka zostanie jeszcze w misce (około 1/3), to przełóż ciasto na stolnicę i dodaj resztę mąki. Wyrób ciasto i podziel je na 6 równych części. |
4
Zrobione
|
Na 1 arkuszu papieru do pieczenia rozrysuj prostokąt o wymiarach 24x34 cm. Rozwałkuj między dwoma arkuszami 1 porcję ciasta w podanym rozmiarze. Piecz każdy kawałek przez około 4-5 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto na początku będzie miękkie, a następnie stwardnieje. Warto ciasto ściągnąć wcześniej z formy, dzięki temu będzie jeszcze elastyczne. |
5
Zrobione
|
Przygotowanie kremuPrzygotuj budyń zgodnie z opakowaniem, z wskazaną ilością mleka. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. |
6
Zrobione
|
Każdą warstwę ciasta posmaruj kremem i złóż w całość. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, lub nadmiarem ciasta, które zostało po wycięciu prostokątów. |