Tarta z kremem migdałowym to coś dla mnie! Uwielbiam smak migdałów i zdecydowanie wole odpiekane ciasta, a nie na bazie kremu kręconego na zimno. Profesjonalnie krem nazywa się frangipane – czyli zapiekany krem migdałowy. Składa się on z masła, mielonych migdałów i jajek. W sumie nic skomplikowanego ale łatwo można zwarzyć taki krem. By ciasto wkomponowało się w letni klimat wzbgaciłem je o śliwki. Znajdziecie je zarówno na dnie tarty jak i karmelizowane na wierzchu ciastka. Przygotowałem również sosik z przetartych śliwek, który jest cudowny w smaku.
Często pytacie w czym piekę tartaletki, że są takie ładne i proste. Odpowiadając już ogólnie korzystam z rantów perforowanych marki Silikomart. Możecie je kupić w internecie bądź na stronie firmy, która znajduje się niedaleko mnie – w Pyskowicach. Ich sklep znajdziecie pod tym adresem https://sklep.polmarkus.com.pl/ od razu zaznaczam, że Polmarkus nie jest sponsorem tego posta. Polecam firmy, które wg mnie są warte uwagi. Oprócz fixów do ciast znajdziecie tam ogrom asortymen tu cukierniczego. Link do foremek znajduje się o tutaj: ranty perforowane.
Zachęcam Was również do wyprobowania zapiekanego kremu migdałowego w drożdżówkach. Jest niesamowity!
1
Zrobione
|
CiastoW misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto. |
2
Zrobione
|
ŚliwkiŚliwki pokrój w kostkę i zagotuj. Gotuj tak długo aż się całkowicie rozpadną. W zależności od słodkości śliwek możesz dodać cukier (wg. uznania). |
3
Zrobione
|
Krem do zapiekaniaMasło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową oraz jajka. Całość zmieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego. |
4
Zrobione
|
Tartaletki wypłenij do 1/3 wysokości przygotowaną konfiturą z śliwek. Na wierzch wyszprycuj krem migdałowy. Wyrównaj całość nożem i wstaw do zamrażarki na 30 minut. |
5
Zrobione
|
Pozostałe śliwki zblenduj i przetrzyj przez sitko. Możesz obsypać ciasta cukrem pudrem i polaż z wierzchu sosem śliwkowym. Możesz również udekorować ciasteczka makaronikami. |