Klasyczny tort bezowy Klasyczny tort bezowy – mówi się, że prawdziwa beza powinna być śnieżnobiała i niesamowicie chrupiąca. Mogę was zapewnić, ze wykonując ten klasyczny...
Jagodowiec z podwójną bezą Jagodowiec z podwójną bezą to moja wariacja na temat ciasta jogurtowego z owocami. Ciasto warte wykonania jeżeli macie na stanie zbyt dużo białej a potrzebujecie coś...
Drożdżowe z morelami Drożdżowe z morelami to skutek posta, który pojawił się mniej więcej tydzień temu. Pisałem o tym jak wykonać dobre ciasto drożdżowe i jak sobie z nim radzić...
Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe dla jednych koszmar, dla innych kaszka z mleczkiem. Dzisiejszy post będzie poświęcony temu jak przygotować piękne drożdżowe ciasto, albo na jagodzianki,...
Tarta z agrestem Tarta z agrestem to oczywiście kruche ciasto z kwaskowym agrestem, i mega słodką bezą włoską. Połączenie dziwne? Niekoniecznie. Chrupkość ciasta, słodycz bezy i kwaskowość agrestu sprawiają, ze...
Pavlova z kremem pistacjowym Pavlova z kremem pistacjowym to deser na punkcie, którego moja mama by pewnie zwariowała. Uwielbia bezę i uwielbia również orzechy (pomimo tego, że wchodzą między zęby...
Babeczki z czereśniami Babeczki z czereśniami to taka trochę moja zapchaj dziura 🙂 jak miałem ochotę na coś słodkiego to prach taka babeczka z owocami...
Tarta truskawkowa z kremem earl grey Tarta truskawkowa z kremem earl grey to propozycja na świeże truskawki w niecodziennej odsłonie. Ciasto jest jednocześnie słodkie, soczyste i orzeźwiające. Jest to jedna...
Lody śmietankowo-truskawkowe Lody śmietankowo-truskawkowe to wersja dla tych co nie przepadają za sorbetami a lubią smak śmietany. No bo przecież co może być smaczniejszego niż tego typu lody? Oczywiście do...
Chlebek z pieczonymi bananami Chlebek z pieczonymi bananami to tak jakby „zero waste”. Kupiłem nieco za dużo bananów, no i trochę czasu leżały na blacie...