Składniki
-
3 szkl. mąka pszenna
-
4 szt., jajka
-
4 łyżki ciepła wodawrzątek
-
1 szkl. olej
-
1 szkl. cukier
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka sól
-
1 szkl. mleko
-
1 łyżka ekstrakt waniliowy
-
200 g biała czekolada
-
1/2 szkl. truskawki
Wskazówki
Babka Biała Dama
Kroki
1
Zrobione
|
W misie miksera utrzyjcie jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajcie do jajek mleko, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem. |
2
Zrobione
|
Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksujcie, no i teraz podczas miksowania dodawajcie cały czas miksując olej. Najlepiej wlewajcie go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodajcie wrzątek i ponownie wszystko dobrze zmiksujcie. |
3
Zrobione
|
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i wstawcie do środka formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. |
4
Zrobione
|
Ciasto babkowe podzielcie na 2 części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Do 2/3 dodajcie 150 g roztopionej białej czekolady (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce). A do 1/3 zblendowane truskawki, przetarte przez sito. Dobrze wymieszajcie zawartość każdej porcji ciasta. |
5
Zrobione
|
Do gorącej formy wlejcie w pierwszej kolejności jasne ciasto, a na górę różowe. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 60 minut, aż do tzw. suchego patyczka. |
6
Zrobione
|
Udekorujcie babkę pozostała częścią białej czekolady. |