0 0
Babka Biała Dama

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 szkl. mąka pszenna
4 szt., jajka
4 łyżki ciepła woda wrzątek
1 szkl. olej
1 szkl. cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżeczka sól
1 szkl. mleko
1 łyżka ekstrakt waniliowy
200 g biała czekolada
1/2 szkl. truskawki

Babka Biała Dama

W sumie to zamiast białej czekolady można użyć zwykłej deserowej, jednak wtedy do drugiej części masy proponowałbym dodać mus wiśniowy

  • 85 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babka Biała Dama

Babka Biała Dama to mój nowy eksperyment kulinarny, z którego jestem dumny. Babka na bazie białej czekolady oraz musu truskawkowego! Uwielbiam eksperymentować z tym ciastem, istnieje tyle kombinacji i możliwości przygotowania babki ile tylko możecie sobie wyobrazić! Ja tutaj użyłem białej czekolady karmelowej, aby spotęgować jeszcze bardziej smak.
(Visited 892 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misie miksera utrzyjcie jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajcie do jajek mleko, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem.

2
Zrobione

Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksujcie, no i teraz podczas miksowania dodawajcie cały czas miksując olej. Najlepiej wlewajcie go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodajcie wrzątek i ponownie wszystko dobrze zmiksujcie.

3
Zrobione

Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i wstawcie do środka formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

4
Zrobione

Ciasto babkowe podzielcie na 2 części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Do 2/3 dodajcie 150 g roztopionej białej czekolady (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce). A do 1/3 zblendowane truskawki, przetarte przez sito. Dobrze wymieszajcie zawartość każdej porcji ciasta.

5
Zrobione

Do gorącej formy wlejcie w pierwszej kolejności jasne ciasto, a na górę różowe. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 60 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

6
Zrobione

Udekorujcie babkę pozostała częścią białej czekolady.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bułka pełnoziarnista
poprzendi
Bułeczki razowe pełne ziarno
Mini bagietki
następny
Mini bagietki
Bułka pełnoziarnista
poprzendi
Bułeczki razowe pełne ziarno
Mini bagietki
następny
Mini bagietki

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here