Składniki
-
Nadzienie
-
200 g mak mielony
-
100 g rodzynki
-
50 g orzechy
-
1/2 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
-
2 szt. jajka
-
1/2 szkl. cukier
-
Ciasto
-
270 g mąka pszenna
-
230 g cukier
-
3 szt. jajka
-
1 łyżeczka soda
-
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1 szkl. maślanka
-
1/2 szkl. gorąca woda
-
1/2 szkl. olej rzepakowy
-
100 g prazony kokos
Wskazówki
Babka z makiem
Zdecydowanie nie jest to piegusek, ale cos co jest po brzegi wypełnione makiem. Babka makowa z nadzieniem z maku. W sumie to taki trochę babkowiec 😀
Ciasto które wybrałem do tej babki jest mocno wilgotne, nie chciałem byśmy tych czuli suchy piast podczas degustowania się babką Ciasto musi być mięciutkie i przyjemne w konsumpcji, ponieważ lakocie to tylko przyjemności.
Nadzienie makowe, które poniżej znajdziecie możecie wykorzystać rónież w ciastach drożdżowych jak i tartach. Jets na prawdę bardzo smaczne. Mam nadzieję, że ten przepis będzie Waszą pozycją numer 1 na stole wielkanocnym.
Kroki
1
Zrobione
|
NadzienieJajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Masa powinna być wręcz gęsta. Rodzynki zalej wrzątkiemdo przykrycia i odstaw na 10 minut. |
2
Zrobione
|
CiastoMąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do dużej miski. |
3
Zrobione
|
Zmiksuj suche i mokre składniki do połączenia oraz dodaj uprażony kokos. |
4
Zrobione
|
Połowę ciasta przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. W środku stwórz pierścień z masy makowej i wylej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. |