0 0
Babka z makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Nadzienie
200 g mak mielony
100 g rodzynki
50 g orzechy
1/2 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
2 szt. jajka
1/2 szkl. cukier
Ciasto
270 g mąka pszenna
230 g cukier
3 szt. jajka
1 łyżeczka soda
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szkl. maślanka
1/2 szkl. gorąca woda
1/2 szkl. olej rzepakowy
100 g prazony kokos

Babka z makiem

Babka z nadzieniem makowych, orzechami i rodzynkami.

  • Średnie

Składniki

  • Nadzienie

  • Ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Babka z makiem

Zdecydowanie nie jest to piegusek, ale cos co jest po brzegi wypełnione makiem. Babka makowa z nadzieniem z maku. W sumie to taki trochę babkowiec 😀

Ciasto które wybrałem do tej babki jest mocno wilgotne, nie chciałem byśmy tych czuli suchy piast podczas degustowania się babką Ciasto musi być mięciutkie i przyjemne w konsumpcji, ponieważ lakocie to tylko przyjemności.

Nadzienie makowe, które poniżej znajdziecie możecie wykorzystać rónież w ciastach drożdżowych jak i tartach. Jets na prawdę bardzo smaczne. Mam nadzieję, że ten przepis będzie Waszą pozycją numer 1 na stole wielkanocnym.

(Visited 2 806 times, 4 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Masa powinna być wręcz gęsta. Rodzynki zalej wrzątkiemdo przykrycia i odstaw na 10 minut.
Wymieszaj jajka z zmielonym makiem, orzechami, rodzynkami oraz ekstraktem pomarańczowym.

2
Zrobione

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do dużej miski.
W drugiej misce zmiksuj jajka razem z cukrem. Dodaj olej - zmiksuj. Następnie dodaj maślankę i ponownie zmiksuj. Na sam koniec ciągle miksujac wlej gorącą wodę cienkim strumieniem i ponownie zmiksuj.

3
Zrobione

Zmiksuj suche i mokre składniki do połączenia oraz dodaj uprażony kokos.

4
Zrobione

Połowę ciasta przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. W środku stwórz pierścień z masy makowej i wylej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka wielkanocna
następny
Monoporcje hibiskusowe
poprzendi
Babka wielkanocna
następny
Monoporcje hibiskusowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here