Jeżeli chcecie by ciasto miało ciekawszy smak, to dodajcie odrobinę skórki z cytryny bądź musu truskawkowego.
Babkowa kurka to po prostu najzwyklejszy baranek z formy cynowej. Ja ostatnio kupiłem je dosyć okazyjnie bo aż 3 rodzaje za zaledwie 100 zł. Pośród nich między innymi znalazła się kurka. Wiem, że tradycją jest wykorzystanie formy baranka, jednak jak pewnie już zauważyliście rzadko kiedy robię coś tak jak wszyscy.
No i by móc dalej eksperymentować to wyobraźcie sobie kolor Waszego wypieku jak np dodacie odrobinę soku z buraków. A może by tak poszaleć i dodać odrobinę soki z szpinaku? Dobierzcie kolor kurki do Waszego wystroju wielkanocnego. Życzę Wam udanych eksperymentów!
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostały cukier pod koniec ubijania w 4 partiach (co 1 minutę). |
3
Zrobione
|
Do masy z żółtek i masła dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj białka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Ciasto przełóż do formy kurki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, na termoobiegu. |