Składniki
-
4 szt. jajka
-
2 szkl. mąka pszenna
-
1 szkl,. cukier
-
3/4 szkl. olej
-
1 łyżeczka kakao
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka soda oczyszczona
-
1 łyżeczka cynamon
-
100 g orzechy włoskie
-
1 szt. jabłka
Wskazówki
Bartek – Salceson
Jest to chyba jedno z prostszych ciast do wykonania a jest niesamowicie smaczne! A w cyzm tkwi sekret tego ciasta? Smakuje nieco jak piernik ale taki mięciutki. Ma niesamowicie korzenny smak pomimo tego, że w środku znajdują się tylko orzechy, cynamon i kakao. Dodatek jabłka sprawia, że ciasto jest również bardzo wilgotne i zaskakuje momentami strukturą.
To ciasto nada się świetnie na nadchodzące święto. Jak myślicie czy warto powracać do starych przepisów? Ten ma chyba z 20 lat i pochodzi z baaardzo starego zeszytu babcinego 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min. |
2
Zrobione
|
Do dużej miski przesiej sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz mąkę. |
3
Zrobione
|
Do ciasta na koniec dodaj posiekane jabłko, i odczedzone orzechy. Całość zapiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. |