Składniki
-
Ciasto
-
6 szt. jajka
-
120 g cukier
-
120 g mąka pszenna
-
40 g kakao
-
50 g masło
-
Krem
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
2 szt. żółtko
-
1 łżyka mąka pszenna
-
3 szkl. mleko
-
250 g masło
-
2/3 szkl. cukier
-
Polewa
-
200 g masło
-
1,5 szkl. mleko w proszku
-
1/3 szkl. zimna woda
-
1/4 szkl. cukier
-
1 łyżka kakao
-
50 g biała czekolada
-
Dodatkowo
-
250 g paczka biszkoptów
-
100 ml mocna kawa
-
50 ml spirytus
Wskazówki
Ciasto góra lodowa
Jeden z klasyków kuchni domowej. Ciasto z ogromną ilością kremu i z mlekiem w proszku, które przypomina mi czasy dzieciństwa. Pamiętam jak u logopedy dostawałem do jedzenia mleko w proszku by cwiczyć język. Tak, tak bardzo dlugo sepleniłem i mówiłem capka i safa. Całe szczęście trafił mi się logopeda z zamiłowaniem. Raczej była to dziewczyna która pisała pracę magisterską i dla niej praca z żywym organizmem była czymś niesamowitym.
Jednak wracając do wypieków a nie gadania o moim seplenieniu. Bylem bardzo ciekaw tego ciasta. Często pojawiało się na grupie i było przywoływane na najlepsze okazje rodzinne. Przez dłuższą chwilę zastanawiała mnie nazwa tego ciasta. Wyobraźcie sobie, że jest bardziej wyszukana niż sobie myślicie. Biszkopty, które są wbite w wierzch ciasta powinny być zanurze w cieście i tak jak góra lodowa odsłaniać tylko niewielką wierzch swojego prawdziwego oblicza.
Z czego składa się ciasto góra lodowa? Jest to biszkopt przełożony masą budyniową i oblany z wierzchu polewą czekoladową taką jak do murzynka stosujemy. Ja nieco ją zmodyfikowałem i mam nadzieję, ze Wam zasmakuje.
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptJajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. |
2
Zrobione
|
KremDwie szklanki mleka zagotuj z cukrem. W 1 szklance mleka zblenduj budynie, żółtka i mąkę. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie by się nie przypalił krem. Gdy masa będzie już gęsta przykryj folią spożywczą na dotyk do całkowiutego wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
Krem c.d.Gdy masa budyniowa będzie już chłodna zmiksuj masło na jasną i puszystą masę. |
4
Zrobione
|
Przekrój schłodzony biszkopt. Dolną część nasącz mocno naparem z kawy i spirytusu. Przełóż biszkopt połową kremu budyniowego. Na wierzchu połóż kolejną część biszkoptu i ponownie go nasącz. Rozprowadź resztę kremu. |
5
Zrobione
|
PolewaMasło połącz razem z wodą i cukrem w rondelku i zagotuj (masło musi się całe rozpuścić). Odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia. |
6
Zrobione
|
Porady:Krem jest gęsty i ciężko się go rozprowadza bo cieście. Polecam do ciemnego kremu dodawaj po odrobinie mleka ciągle mieszając aż osiągnie konsystencję nas zadowalającą. Krem z dodatkiem czekolady może łatwo się zwarzyć (gorąca czekolada, zimny krem) aby uratować krem wystarczy dodawaj po odrobinie gorącego mleko ciągle mieszając energicznie. |
7
Zrobione
|
Oblej ciasto z wierzchu przygotowanymi polewami. Raz jasną, raz ciemną. Przechowuj w lodówce, najlepiej podawać dobrze schłodzone. |