Ciasto zimne sutki , bo nie dupa pawiana 😛 No tak, na serio piszę. Skąd się to wzięło wszystko? No miałem zrobić ciasto z ciepłymi lodami tzw. dupa pawiana, jednak w sklepie jak na złość nie było dużych ciepłych lodów tylko miniaturki. Rzadko kiedy to kupuję (ostatnio chyba z 7 lat temu) no i jak akurat potrzebowałem to nie było. W sumie to nic nie sprzyjało temu bym to ciasto zrobił bo i galaretki w domu nie było, i śmietany trochę za mało kupiłem, no ale jest! Nie dupa pawiana, ale zimne sutki. Te czekoladki były tak drobne, że musiałem zmienić nazwę tego ciasta.
Czym jest ciasto zimne sutki? To taki trochę kokosowy sernik na zimno z ciepłymi lodami. Ja przyznam się bez bicia, że do masy śmietanowej dałem pastę kokosową by podkręcić smak ciasta, jednak nie uważam aby to było konieczne, więc decyzję pozostawiam Wam. W przepisie nie wspomnę o tym składniku więc jeżeli chcecie zrobić dokładnie tak jak ja to po prostu odrobinę śmietany wymieszajcie z roztopioną pastą kokosową i dodajcie do ubitej śmietany. Zapraszam Was po przepis!
1
Zrobione
|
Przygotowanie galaretkiPrzygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że zmniejsz ilość wody do 900 ml. Galaretkę od czasu do czasu mieszaj, aż będzie chłodna i zacznie się powoli ścinać (powinno to zająć około 3 godzin). |
2
Zrobione
|
Przygotowanie biszkoptuJajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Jeżeli używasz miksera ręcznego to powinno to zająć około 10 minut, natomiast jeżeli jest to robot to około 5 minut. W międzyczasie rozpuść masło i schłódź je do temperatury pokojowej. Do masła dodaj 1 dużą łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie kremuŻelatynę zalej zimną wodą do momentu przykrycia i odstaw na bok na 10 minut do napęcznienia. |
4
Zrobione
|
Na schłodzony biszkopt wyłóż śmietanę i powciskaj ciepłe lody w równych odstępach. Wstaw do lodówki na 2 godziny do stężenia. Następnie ciasto pozostaw w lodówce i wlej na wierzch galaretkę i pozostaw ponownie na 2 godziny do stężenia. |