Ostatnio miałem tak niesamowitego chcieja na jabłecznik, że olałem wszystkie obowiązki domowe, syf w kuchni zostawiłem, a jabłecznik upiec musiałem. Kupiłem 1,5 kg jabłek i zabrałem się do pracy!
Jednak zwykły jabłecznik to nie był. Postanowiłem go nieco urozmaicić przyprawami, które używamy na co dzień w kuchni. Dodałem do gotujących się jabłek nieco tymianku oraz ziela angielskiego. Moim założeniem było nadać jabłecznikowi nieco wytrawnego smaku, lecz nie na tyle wyrazistego by zabił smak samych jabłek.
Efekt finalny był fenomenalny, jabłecznik wyszedł przepyszny. Ciasto półkruche było idealnie wypieczone (nawet nieco dłużej przetrzymane w piecu, by wydobyć intensywny karmelowy smak cukru), jabłka miały cudowny posmak – dodałem do nich nieco śliwowicy 😉 i ta niesamowita kruszonka, która była po prostu fenomenalna!
Zapraszam Was po przepis zatem!
1
Zrobione
|
Ciasto krucheMasło powinno być zimne do przygotowania ciasta kruchego. |
2
Zrobione
|
Ciasto kruche c.d.Blaszkę o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 20 minut (aż ciasto będzie złote). |
3
Zrobione
|
NadzienieJabłka pokrój w większą kostkę i gotuj w garnku razem z ziołami i cukrem około 30-40 minut. Jabłka powinny puścić sok i nieco zmięknąć. |
4
Zrobione
|
KruszonkaCukier, masło i mąkę wymieszaj razem. Powinna powstać jednolita masa. |
5
Zrobione
|
SkładaniePodpieczony dół ciasta obsyp kakao i wyłóż na wierzchu masę jabłkową. Rozsyp kruszonkę i wstaw do piekarnika na około 25 minut (aż kruszonka zrobi się złota z wierzchu). |