Składniki
-
Biszkopt makowy
-
100 g wiórki kokosowe
-
6 szt. białka
-
1 szkl. cukier
-
1 szkl. mak
-
Biszkopt
-
6 szt. jajka
-
50 g masło
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
160 g mąka pszenna
-
120 g cukier
-
Krem
-
1 puszka masa kajmakowa
-
160 g masło
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
1 litr mleko
-
Galaretka
-
4 łyżki cukier
-
300 ml sok pomarańczowy
-
2 łyżeczki żelatyna
-
3 łyżki zimna woda
-
Dodatkowo
-
200 g czekolada gorzka
-
50 g olej
Wskazówki
Makowa delicja
Jest to ciasto, które wymyśliłem sobie na bazie spodu z cycków murzynki (przepis na cycki murzynki znajdziecie o tutaj). Postanowiłem nieco wzbogacić smak o dodatkowy biszkopt, i domowej roboty galaretkę. Ciasto jest lekkie, przede wszystkim nie jest bardzo słodkie i na pewno skradnie serce waszych gości na każdej imprezie.
Dlaczego delicja? Wierzch ciasta nieco przypomina popularne ciastka delicje. W moim przypadku zamiast biszkopcika jest miękkie i puszyste ciasto biszkoptowe, swoje miejsce ma również galaretka pomarańczowa (wy możecie użyć ulubionego smaku) . Całość została oblana gorzką czekoladą.
Jeżeli chcecie mieć takie kopułki jak ja mam na swoim cieście to warto zaopatrzyć się w taką formę silikonową. Natomiast jeżeli macie problem z dostępem do takiego produktu to możecie blaszkę wyłożyć folią spożywczą i na to wylać galaretkę i wykroić kółka, które potem ułożycie na wierzchu ciasta.
Nie czekajmy dłużej bo ślinka mi już cieknie i zacznijmy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
Biszkopt makowyBiałka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj cały czas miksując po łyżce cukru, aż masa będzie lśniąca i błyszcząca. Następnie dodaj kokos oraz mak i wszystko wymieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 27x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. |
2
Zrobione
|
BiszkoptJajka wymieszaj z cukrem. Zmiksuj je na puszysta masę. W międzyczasie rozpuść masło w mikrofalówce bądź na parze. Do masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i odstaw na bok. |
3
Zrobione
|
KremPrzygotuj budyń z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą na dotyk i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. |
4
Zrobione
|
GalaretkaŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. Sok zagotuj razem z cukrem i gotuj przez około 5 minut. Gdy sok się już pogotuje odstaw na bok i poczekaj aż temperatura spadnie do poziomu 70 stopni. Do soku dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. |
5
Zrobione
|
SkładanieBiszkopt makowy posmaruj kremem (około 3/4 kremu), na wierzch połóż biszkopt zwykły i posmaruj resztą kremu. W równych odstępach poukładaj zmrożone półkule z galaretki. |