Składniki
-
Kruche ciasto
-
100 g masło
-
200 g mąka pszenna
-
1 szt. żółtko
-
3 szt. zimna woda
-
szczypta sól
-
0,5 łyżeczki cukier wanilinowy
-
Farsz
-
3 szt. jabłka
-
50 g orzechy włoskie
-
50 g wiórki kokosowe
-
2 łyżki mąka ziemniaczana
-
100 g masło
-
100 g cukier puder
-
2 łyżeczki cukier wanilinowy
-
1 szt. jajka
-
1 szt. żółtko
-
2 łyżki whisky
Wskazówki
Jeden z bardziej klasycznych przepisów pochodzących z kuchni francuskiej. Swoją nazwę zawdzięcza dzięki francuskiemu regionowi, w którym sławne są pyszne słodkie jabłka. Odrobina alkoholu w deserze (Francuzi chyba do wszystkiego dodają alkohol), sprawia że nabiera orzeźwiającego smaku.
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoPrzygotuj tradycyjne kruche ciasto. Najprościej pisząc wszystkie składniki powinny być zimne (z lodówki). Wszystkie składniki połącz i nożem poszatkuj całość, aż z masła pozostaną drobne kawałki. Wszystko razem zagnieć i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 1 godzinę co najmniej. |
2
Zrobione
|
NadzienieSkładniki do nadzienia powinny być natomiast w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj roztrzepane żółtko i jajko. Cały czas miksuj (zmniejsz obroty). Następnie powoli dodaj alkohol do nadzienia. Na sam koniec dodaj całą resztę składników. Całość utrzyj na gładką masę. |
3
Zrobione
|
Jabłka obierz, przekrój na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pokrój połówki w księżyce i skrop je sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. |
4
Zrobione
|
Na podpieczone ciasto wyłóż krem, oraz ułóż jabłka na wierzchu. Ciasto piecz przez kolejne 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejsz ją do poziomu 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minute. Jeżeli za mocno się zrumieni z wierzchu możesz je przykryć folią aluminiową. |