0 0
Normandzka tarta jabłkowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
100 g masło
200 g mąka pszenna
1 szt. żółtko
3 szt. zimna woda
szczypta sól
0,5 łyżeczki cukier wanilinowy
Farsz
3 szt. jabłka
50 g orzechy włoskie
50 g wiórki kokosowe
2 łyżki mąka ziemniaczana
100 g masło
100 g cukier puder
2 łyżeczki cukier wanilinowy
1 szt. jajka
1 szt. żółtko
2 łyżki whisky

Normandzka tarta jabłkowa

Jabłecznik inny niż wszystkie, jak dla mnie nieco dziwny w smaku. I szczerze powiedziawszy wolę jabłka drobno pokrojone, a wy jak wolicie? Drobno posiekane czy im większe tym lepsze?

  • 115 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Farsz

Wskazówki

Udostępnij

Jeden z bardziej klasycznych przepisów pochodzących z kuchni francuskiej. Swoją nazwę zawdzięcza dzięki francuskiemu regionowi, w którym sławne są pyszne słodkie jabłka. Odrobina alkoholu w deserze (Francuzi chyba do wszystkiego dodają alkohol), sprawia że nabiera orzeźwiającego smaku.

(Visited 721 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Przygotuj tradycyjne kruche ciasto. Najprościej pisząc wszystkie składniki powinny być zimne (z lodówki). Wszystkie składniki połącz i nożem poszatkuj całość, aż z masła pozostaną drobne kawałki. Wszystko razem zagnieć i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 1 godzinę co najmniej.
Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż kruchym ciastem. Widelcem porób parę dziurek aby ciasto od spodu mogło oddychać.
Włóż do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 200 stopni.

2
Zrobione

Nadzienie

Składniki do nadzienia powinny być natomiast w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj roztrzepane żółtko i jajko. Cały czas miksuj (zmniejsz obroty). Następnie powoli dodaj alkohol do nadzienia. Na sam koniec dodaj całą resztę składników. Całość utrzyj na gładką masę.

3
Zrobione

Jabłka obierz, przekrój na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Pokrój połówki w księżyce i skrop je sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.

4
Zrobione

Na podpieczone ciasto wyłóż krem, oraz ułóż jabłka na wierzchu. Ciasto piecz przez kolejne 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejsz ją do poziomu 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minute. Jeżeli za mocno się zrumieni z wierzchu możesz je przykryć folią aluminiową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Cyrkowe babeczki
następny
Chińskie ciasteczka księżycowe
poprzendi
Cyrkowe babeczki
następny
Chińskie ciasteczka księżycowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here