Składniki
-
Ciasto
-
160 g mąka pszenna
-
120 g cukier
-
50 g masło
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
6 szt. jajka
-
Krem
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
800 g mleko
-
200 g masło
-
4 łyżki cukier
-
Lemon curd
-
100 g sok z cytryny
-
120 g cukier
-
1 łyżeczka mąka kukurydziana
-
80 g masło
-
jajka 2 szt.
-
Dodatkowo
-
500 g truskawki
-
150 g maliny
-
200 g czarna porzeczka
-
100 g jagody
-
2 opakowania galaretka truskawkowa
Wskazówki
Owocowa kostka
Przepis miał już dawno temu trafić na blog lecz z powodu ogromu prac księgowego, remonty przy domu i inne dziwne historie spowodowały, że przepis leżał w szufladzie. Zebrałem się w sobie postanowiłem dla Was przygotować pyszne ciasto z galaretką, biszkoptem i owocami. Owocowa kostka to klasyka, lecz czasem mam ochotę na klasyczne ciasto bo one są najlepsze na niedzielne popołudnia.
Ciasto zawiera tradycyjny biszkopt upieczony w blaszce o wymiarach 27×33 cm, krem budyniowy z lemon curd oraz ogromną ilość owoców. Ja zdecydowałem się na owoce sezonowe w postaci truskawek, czarnej porzeczki, malin i jagód. Jest to wersja „czerwona” lecz możecie też postawić na wersję pomarańczową np. z kawałkami moreli, brzoskwiń i nektarynek. Świeże owoce się sprawdzą jak i również te z puszki (wybierajcie te z najmniejszą zawartością cukru w zalewie). Ciasto warte zapisania ponieważ możecie je przygotować nie tylko w okresie letnim ale również na zimę. Poniżej przedstawiam wam przepis.
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptW misie miksera zmiksuj całe jajka razem z cukrem na jasną i puszystą masę (miksuj około 10 minut w robocie kuchennym). W międzyczasie rozpuść masło w mikrofalówce lub na parze. |
2
Zrobione
|
Lemon curdSok z cytryny podgrzej z cukrem, mąką kukurydzianą oraz roztrzepanymi jajkami na małym ogniu. Dodaj masło i ponownie wymieszaj trzepaczką Ciągle mieszaj, by masa się nie przypaliła! Gdy masa zgęstnieje zdejmij ją z palnika i przetrzyj przez sito. |
3
Zrobione
|
Krem budyniowyZagotuj 500 ml mleka i dodaj do mleka cukier. W pozostałej ilości mleka rozprowadź 2 opakowania budyniu i wymieszaj. Dodaj budyń do gotującego się mleka i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmij budyń z palnika i dodaj połowę lemon curd (wszystko może być gorące). Wymieszaj dokładnie całość. Odstaw budyń do schłodzenia w temperaturze pokojowej. |
4
Zrobione
|
Krem budyniowy cz. 2Masło w misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce przestudzonego budyniu. |
5
Zrobione
|
SkładanieBiszkopt przekrój wzdłuż i posmaruj połową pozostałej części lemon curd. Rozprowadź krem na biszkopcie. Przykryj 2 częścią biszkoptu i posmaruj resztą lemon curd. Wstaw do lodówki. |
6
Zrobione
|
Galaretka2 opakowania galaretki zalej 700 g wrzątku. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego ścięcia. |
7
Zrobione
|
Na schłodzonym cieście poukładaj owoce. Zabezpiecz brzegi ciasta folią rantową lub folią aluminiową tak by dokładnie dochodziły do krawędzi i zablokowały wypłynięcie galaretki. Wylej lekko ściętą galaretkę na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do schłodzenia. |