0 0
Sernik bazyliowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
200 g mąka krupczatka
100 g masło
1/4 łyżeczki sól
2 szt. żółtko
Masa serowa
250 g ser półtłusty 3 krotnie mielony
250 g mascarpone
70 g śmietana 30%
15 g mąka ziemniaczana
3 szt. jajka
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
80 g cukier
1 szt. żółtko
170 g mleko skondensowane niesłodzone, 7,5% tłuszczu
6 gałązek bazylia najlepiej cytrynowa
Drip pomidorowy
2 szt. pomidor malinowy
100 g biała czekolada
1/4 łyżeczki sól
2 łyżeczki żelatyna
2 łyżki zimna woda
Dekoracja
8 szt. nasturcje
50 g biała czekolada

Sernik bazyliowy

Sernik możecie podać również z polewą karmelową, jeżeli boicie się eksperymentować.

  • 110 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Masa serowa

  • Drip pomidorowy

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Sernik bazyliowy

Sernik bazyliowy to coś czym Was uraczę w 2 odcinku programu Bake Off – Ale Ciacho! Oczywiście dla tych, którzy zaspali to mogą zobaczyć odcinek pod tym adresem 

Z tym ciastem trochę pojechałem po całości. Dlaczego? Domyśliłem się, że wielu uczestników skusi się na sernik karmelowy. Ja chciałem wszystkich czymś zaskoczyć, by mój sernik nie był zwykłym sernikiem słodko-słonym, ale czymś nowym i odkrywczym. Nie wyszło do końca tak jak chciałem, co zapewne widzieliście w programie. Dzisiaj receptura nieco zmodyfikowana, a dokładniej tylko część związana z przygotowaniem musu pomidorowego. Sprawdźcie sami co ciekawego mam do upieczenia dla Was.

(Visited 507 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki poszatkuj razem. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na wysokość około 1,5 cm i wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw do zamrażarki. Pozostałą część ciasta możesz zamrozić i wykorzystać do innego wypieku. Po 30 minutach wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 10 minut na termoobiegu.

2
Zrobione

Masa serowa

Śmietanę, mleko skondensowane oraz 3 gałązki bazylii podgrzej w rondelku. Utrzymaj na ogniu przez około 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dorzuć pozostałe listki bazylii, zblenduj całość i przepuść przez sitko. Odstaw do schłodzenia.
Pozostałe składniki połącz z śmietanką bazyliową. Zmiksuj całość tylko do momentu połączenia składników. Następnie dobrze jest przez chwilę ucierać ciasto by pozbyć się powietrza (dzięki temu nie będziemy mieli sytuacji podczas której sernik urośnie i opadnie). Wylej ciasto na upieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni a następnie przez 40 minut w temperaturze 120 stopni.
Po upieczeniu odstaw do mocnego schłodzenia.

3
Zrobione

Drip pomidorowy

Pomidory obierz ze skóry, i pozbaw wodnistego miąższu z pestkami. Resztę zblenduj i podgrzewaj przez około 10 minut w garnku by pozbyć się nadmiaru wody. Zdejmij z ognia. Dodaj białą czekoladę oraz sól. Mieszaj tak długo aż się rozpuści czekolada. Zblenduj całość.
Żelatynę rozprowadź w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie napęczniałą żelatynę dodaj do masy pomidorowo-czekoladowej.
Wstaw do lodówki by masa stała się nieco chłodniejsza. Gdy będzie już nieco gęsta, wylej ją na schłodzony sernik.
Udekoruj go roztopioną białą czekoladą i nasturcjami.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Rolada tiramisu
poprzendi
Rolada tiramisu
Cake pops
następny
Cake pops
Rolada tiramisu
poprzendi
Rolada tiramisu
Cake pops
następny
Cake pops

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here