Składniki
-
Kruche ciasto
-
200 g mąka krupczatka
-
100 g masło
-
1/4 łyżeczki sól
-
2 szt. żółtko
-
Masa serowa
-
250 g ser półtłusty3 krotnie mielony
-
250 g mascarpone
-
70 g śmietana 30%
-
15 g mąka ziemniaczana
-
3 szt. jajka
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
80 g cukier
-
1 szt. żółtko
-
170 g mleko skondensowaneniesłodzone, 7,5% tłuszczu
-
6 gałązek bazylianajlepiej cytrynowa
-
Drip pomidorowy
-
2 szt. pomidor malinowy
-
100 g biała czekolada
-
1/4 łyżeczki sól
-
2 łyżeczki żelatyna
-
2 łyżki zimna woda
-
Dekoracja
-
8 szt. nasturcje
-
50 g biała czekolada
Wskazówki
Sernik bazyliowy
Sernik bazyliowy to coś czym Was uraczę w 2 odcinku programu Bake Off – Ale Ciacho! Oczywiście dla tych, którzy zaspali to mogą zobaczyć odcinek pod tym adresem
Z tym ciastem trochę pojechałem po całości. Dlaczego? Domyśliłem się, że wielu uczestników skusi się na sernik karmelowy. Ja chciałem wszystkich czymś zaskoczyć, by mój sernik nie był zwykłym sernikiem słodko-słonym, ale czymś nowym i odkrywczym. Nie wyszło do końca tak jak chciałem, co zapewne widzieliście w programie. Dzisiaj receptura nieco zmodyfikowana, a dokładniej tylko część związana z przygotowaniem musu pomidorowego. Sprawdźcie sami co ciekawego mam do upieczenia dla Was.
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki poszatkuj razem. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na wysokość około 1,5 cm i wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 20 cm. |
2
Zrobione
|
Masa serowaŚmietanę, mleko skondensowane oraz 3 gałązki bazylii podgrzej w rondelku. Utrzymaj na ogniu przez około 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dorzuć pozostałe listki bazylii, zblenduj całość i przepuść przez sitko. Odstaw do schłodzenia. |
3
Zrobione
|
Drip pomidorowyPomidory obierz ze skóry, i pozbaw wodnistego miąższu z pestkami. Resztę zblenduj i podgrzewaj przez około 10 minut w garnku by pozbyć się nadmiaru wody. Zdejmij z ognia. Dodaj białą czekoladę oraz sól. Mieszaj tak długo aż się rozpuści czekolada. Zblenduj całość. |