Zamiast przypraw korzennych możecie po prostu użyć cukru, wtedy śliwki będą bazą do ciasta.
Ten przepis będzie dla mnie ważny, ponieważ to moja pierwsze sesja zdjęciowa w nowym domu i moje pierwsze zbiory z drzewa śliwkowego. Śliwki były przepyszne! Drzewa trochę chorują ale od paru ładnych lat nikt nimi się nie zajmował, więc ja je teraz dopieszczę 🙂 Śliwki będą idealne w zalewie jako dodatek do ciasta jesiennego z lekko korzennymi owocami bądź też świetnie się całość sprawi jako baza do kompotu. Mam nadzieję, że wam będzie równie smakować jak i mi!
1
Zrobione
|
Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy, że podgrzejesz wodę z cukrem w dużym garnku. Od czasu do czasu przemieszaj całość by równomiernie rozprowadzić słodycz. Staraj się nie doprowadzić do wrzenia syropu. |
2
Zrobione
|
Następnie gdy syrop będzie już gotów, to w słoikach poukładaj połówki śliwek z laską cynamonu oraz 4-5 szt suszonych goździków. Wszystko zależy od tego jak bardzo lubicie korzenny smak, ja akurat uwielbiam więc dodałem więcej cynamonu i goździków. Śliwki zalej syropem tak aby były przykryte zalewą. Wytrzyj brzegi słoika mokrą szmatką jeżeli syrop rozlał ci się na boki. Zakręć słoiki i wstaw do garnka z woda i gotuj zaprawione słoiki przez 15-20 min. Pokrywki powinny się dobrze zassać, aby śliwki się nie zepsuły. |