Składniki
-
Krem
-
1/2 szkl. sok z cytryny
-
40 g mąka kukurydziana
-
1/2 szkl. cukier
-
20 g mleczko kokosowetwarda część
-
20 g olej kokosowy
-
1/4 łyżeczki kurkuma
-
Dodatkowo
-
1 arkusz ciasto francuskie
-
2 szt. truskawki
-
2 szt. kiwi
-
3 szt. mandarynki
-
1 szt. białko
-
gałązka winogrono
-
Nappage
-
200 g dżem morelowy
-
2 łyżki woda
Wskazówki
Tartaletki owocowe
Będzie to świetny pomysł na przygotowanie szybkich przekąsek dla swoich gości. Możecie je wykorzystać podczas imprezy urodzinowej, czy nawet na komunii dzieci. Nie są skomplikowane w wykonaniu i to wyłącznie dlatego, że skorzystałem z gotowego ciasta francuskiego. Osobiście polecam to z Auchan – francuskiego pochodzenia. To jest jedyne ciasto, które znalazłem i ma w składzie prawdziwe masło a nie tłuszcz utwardzony. Podczas tego przepisu dowiecie się również jak przygotować nappage, czyli charakterystyczną galaretkę, którą się widuje na tartach w supermarkecie. Piekarnie korzystają z gotowej polewy, która jest sprzedawana w wiadrach i nie do końca wiadomo co jest w środku. My przygotujemy taką polewę samodzielnie.
Na czym będą owoce? Wykorzystam do tego celu wegański lemon curd na który przepis znajdziecie o tutaj: wegański lemon curd zdecydowałem się na to wypełnienie, ponieważ kwasowość tego kremu zdecydowanie umili nam konsumpcję tego deseru w połączenia z ogromną ilością cukru pudur.
Kroki
1
Zrobione
|
KremSok z cytryny, cukier oraz mąkę kukurydzianą zagotuj w garnuszku na średniej mocy palnika. Masa powinna solidnie zgęstnieć i nabrać strukturę kleiku (pamiętaj o mieszaniu). Do masy dodaj odrobinę kurkumy. Zdejmij masę z palnika i dodaj olej kokosowy oraz twardą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). |
2
Zrobione
|
CiastoRozłóż arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy linijki zaznacz nożem identyczne kwadraty (moje miały po 5 cm). W co 2 kwadracie wytnij wykrawarką okrągły otwór. |
3
Zrobione
|
NappageDżem morelowy podgrzej w garnuszku razem z wodą tylko do zmiany konsystencji na plynną (masa nie powinna przekroczyć 50 stopni). Przetrzyj dżem przez sitko. Powstały mus odstaw na bok do całkowitego schłodzenia. |
4
Zrobione
|
Każde ciasto obsyp obficie cukrem pudrem i nałóż do środka ciastka odrobinę kremu. Na wierzchu ułóż owoce. Posmaruj nappage (galaretką). Wstaw do lodówki do steżenia galaretki. |