Składniki
-
Biszkopt
-
5 szt. jajka
-
3/4 szkl. cukier drobny
-
1/4 szkl. kakao
-
3/4 szkl. mąka pszenna
-
Krem do przełożenia
-
100 g czekolada gorzka
-
200 ml śmietana 30%
-
1 opakowanie śnieżka w proszku
-
Galaretka
-
1 szt. galaretka z owoców leśnych
-
200 g borówki
-
Krem do dekoracji
-
1 szt. śnieżka w proszku
-
100 g biała czekolada
-
kilka kropli fioletowy barwnik
-
200 g śmietana 30%
-
Dodatkowo
-
180 g dżem z czarnej porzeczki
-
3 łyżki likier wiśniowy
Wskazówki
Wiem, że zaczyna robić się ciepło i ciężkie ciasta kremowe nie są zbyt dobre na taką pogodę. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i orzeźwiającego, bo w sumie galaretka na taką porę jest również dobrym rozwiązaniem. Tort, który nie jest mdły ale jest lekki, orzeźwiający i smaczny.
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptPrzesiej mąkę i kakao do dużej miski. |
2
Zrobione
|
GalaretkaPrzygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i zalej połową owoce tylko do tego momentu aby zostały one przykryte. Galaretkę z owocami wstaw do lodówki a pozostałą część pozostaw na zewnątrz. Ta w lodówce szybciej stężeje i wtedy dopiero wylej pozostałą część galaretki na wierzch. Dzięki temu zabiegowi owoce będą w środku galaretki a nie tylko na wierzchu. |
3
Zrobione
|
Krem do przełożeniaRozpuść ciemną czekoladę w 200 g śmietany 30%. Odstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego schłodzenia. |
4
Zrobione
|
Krem fioletowyRozpuść białą czekoladę w 200 g śmietany 30%. Odstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Krem ubij mikserem wraz z śmietaną śnieżką, a podczas ubijania dodaj kilka kropli fioletowego barwnika. |
5
Zrobione
|
Na dolnej warstwie rozsmaruj odrobinę ciemnego kremu i poukładaj pokrojoną w kostkę galaretkę. Ponownie z wierzchu posmaruj ciemnym kremem czekoladowym. Nałóż na wierzch biszkopt. Rozsmaruj dżem porzeczkowy a na samą górę ponownie połóż krem czekoladowy ciemny. Całość przykryj ostatnim blatem biszkoptu czekoladowego. |
3 Komentarze Ukryj komentarze
Zupełnie nie rozumiem wykonania kremu . A gdzie śmietana kremówka ? I jaki biały krem ? Tam nie ma białej czekolady tylko mleczna . Prosze o wyjaśnienie .
Gosia masz rację, podczas przenoszenia przepisu z poprzedniej strony musiał wkraść się błąd w recepturze. Zaraz cały przepis poprawię by wszystko było tak jak powinno. Dziękuję za czujność
Poprawiłem przepis 🙂 mam nadzieję, że wszystko jest już jasne.