Składniki
-
Ciasto
-
2 szt. limonkaskórka otarta z limonki
-
1,5 szklanki maślanka
-
10 g proszek do pieczenia
-
4 szt. jajka
-
200 g cukier
-
410 g mąka pszenna
-
10 gałązek świeża mięta
-
6 łyżek olej
-
Limonkowy curd
-
1/2 szklanki sok z limonki
-
4 gałązki świeża mięta
-
40 g mąka kukurydziana
-
1/2 szkl. cukier
-
20 g olej kokosowy
-
20 g twarożek do smarowaniatypu Twoj Smak lub Almette
-
Krem
-
400 g śmietana 30%
-
250 g mascarpone
-
3 łyżki cukier puder
-
2 łyżeczki żelatyna
-
1 porcja limonkowy curd
-
Poncz
-
1/3 szkl. biały rum
-
z 1/2 limonki sok z limonki
-
1/3 szkl. cukier
Wskazówki
Tort mojito
Jezeli na zewnątrz +35 stopni to człowiek zastanawia się jak tu obchodzić urodziny. Ci, którzy mają dom to wiadomo w pierwszej kolejności na myśl przychodzi grill i drinki. Na swieżym powietrzu trochę się poprażymy, grilla odpalimy by odpowiednio się okadzić i impreza gotowa. Lecz podstawowe pytanie jakie się rodzi to czy podać coś słodkiego? Wątpliwości jest wiele a nie zawsze mamy ochotę spędzić pół dnia w gorącej kuchni. To co mogę Wam podpowiedzieć że dla tortu mojito warto spędzić te 30 minut w kuchni. A dlatego warto by skosztować niesamowicie orzeźwiającego tortu w dniu waszego święta, bądź też wziąć go na imprezę do znajomych. Tort mojito to jest coś co musicie koniecznie wypróbować!
Tort jest przygotowany na bazie ciasta ucieranego z maślanką i dodatkiem mięty. Nie jest to tradycyjny biszkopt bo nieco bardziej zwarty dzięki czemu struktura jest nieco trwalsza i ładnie naciągnie syropem, który też przygotujemy.
Krem jest na bazie limonkowego curdu, z dodatkiem mięty, śmietany i mascarpone. Przy takiej temperaturze musimy się zaopatrzyć w żelatynę, by tort po 20 minutach nie zaczął płuywać w promienuiach słonecznych.
Do przygotowania tortu mojito będziecie potrzebować 2 tortownice o średnicy 20 cm. Przepis oczywiście znajdziecie poniżej, do pracy ambitni cukiernicy!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoJajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodaj maślankę (wlewaj cienkim strumieniem cały czas energicznie mieszając trzepaczką masę). |
2
Zrobione
|
Limonkowy curdSok z limonki połącz z cukrem oraz mąką kukurydzianą i drobno posiekaną miętą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do całkowitego zgęstnienia masy (powinna być gęstsza niż kisiel). Zdejmij masę z kuchenki i dodaj do niej olej kokosowy oraz twarożek. Wszystko dokładnie i energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. |
3
Zrobione
|
KremŻelatynę zalej zimną wodą (tylko do przykrycia) i odstaw na bok do napęcznienia (około 5 minut). |
4
Zrobione
|
PonczZagotuj wszystkie składniki razem w garnku (przez około 5 minut - alkohol powinien odparować a syrop zgęstnieć). |
5
Zrobione
|
SkładanieKażde upieczone ciasto przekrój wzdłuż i nasącz ponczem. Powinniście otrzymać 4 blaty ciasta miętowego. Każdy blat przełóż kremem i przykryj następnym blatem. Ciasto dobrze jest podawać dobrze schłodzone. |