0 0
Tort mojito

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
2 szt. limonka skórka otarta z limonki
1,5 szklanki maślanka
10 g proszek do pieczenia
4 szt. jajka
200 g cukier
410 g mąka pszenna
10 gałązek świeża mięta
6 łyżek olej
Limonkowy curd
1/2 szklanki sok z limonki
4 gałązki świeża mięta
40 g mąka kukurydziana
1/2 szkl. cukier
20 g olej kokosowy
20 g twarożek do smarowania typu Twoj Smak lub Almette
Krem
400 g śmietana 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyna
1 porcja limonkowy curd
Poncz
1/3 szkl. biały rum
z 1/2 limonki sok z limonki
1/3 szkl. cukier

Tort mojito

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Limonkowy curd

  • Krem

  • Poncz

Wskazówki

Udostępnij

Tort mojito

Jezeli na zewnątrz +35 stopni to człowiek zastanawia się jak tu obchodzić urodziny. Ci, którzy mają dom to wiadomo w pierwszej kolejności na myśl przychodzi grill i drinki. Na swieżym powietrzu trochę się poprażymy, grilla odpalimy by odpowiednio się okadzić i impreza gotowa. Lecz podstawowe pytanie jakie się rodzi to czy podać coś słodkiego? Wątpliwości jest wiele a nie zawsze mamy ochotę spędzić pół dnia w gorącej kuchni. To co mogę Wam podpowiedzieć że dla tortu mojito warto spędzić te 30 minut w kuchni. A dlatego warto by skosztować niesamowicie orzeźwiającego tortu w dniu waszego święta, bądź też wziąć go na imprezę do znajomych. Tort mojito to jest coś co musicie koniecznie wypróbować!

Tort jest przygotowany na bazie ciasta ucieranego z maślanką i dodatkiem mięty. Nie jest to tradycyjny biszkopt bo nieco bardziej zwarty dzięki czemu struktura jest nieco trwalsza i ładnie naciągnie syropem, który też przygotujemy.

Krem jest na bazie limonkowego curdu, z dodatkiem mięty, śmietany i mascarpone. Przy takiej temperaturze musimy się zaopatrzyć w żelatynę, by tort po 20 minutach nie zaczął płuywać w promienuiach słonecznych.

Do przygotowania tortu mojito będziecie potrzebować 2 tortownice o średnicy 20 cm. Przepis oczywiście znajdziecie poniżej, do pracy ambitni cukiernicy!

(Visited 2 623 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodaj maślankę (wlewaj cienkim strumieniem cały czas energicznie mieszając trzepaczką masę).
Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną miętę oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj (tylko do momentu połączenia składników).
Dno formy o srednicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do nich po połowie masy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temepratury 170 stopni i piecz przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka), n aopcji teermoobieg.
Po upieczeniu odstaw biszopty do wystudzenia.

2
Zrobione

Limonkowy curd

Sok z limonki połącz z cukrem oraz mąką kukurydzianą i drobno posiekaną miętą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do całkowitego zgęstnienia masy (powinna być gęstsza niż kisiel). Zdejmij masę z kuchenki i dodaj do niej olej kokosowy oraz twarożek. Wszystko dokładnie i energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

3
Zrobione

Krem

Żelatynę zalej zimną wodą (tylko do przykrycia) i odstaw na bok do napęcznienia (około 5 minut).
W międzyczasie ubij śmietanę prawie na sztywno (na 3/4) pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Rozpuść żelatynę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i dodaj lyżkę śmietany. Wymieszaj żelatynę energicznie.
Do ciągle miksowanej śmietany dodaj mascarpone i zmiksuj. Dodaj śmietanę z żelatyną i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj wcześniej przygotowany limonkowy curd i ponownie zmiksuj (krótko, tylko do połączenia).

4
Zrobione

Poncz

Zagotuj wszystkie składniki razem w garnku (przez około 5 minut - alkohol powinien odparować a syrop zgęstnieć).

5
Zrobione

Składanie

Każde upieczone ciasto przekrój wzdłuż i nasącz ponczem. Powinniście otrzymać 4 blaty ciasta miętowego. Każdy blat przełóż kremem i przykryj następnym blatem.
Jeżeli chcecie uzyskać ładne i równe krawędzie użyjcie do tego worka z tylką oraz folii rantowej.

Ciasto dobrze jest podawać dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Cytrynowy sernik bez pieczenia
poprzendi
Cytrynowy sernik bez pieczenia
Pavlova z truskawkami
następny
Pavlova z truskawkami
Cytrynowy sernik bez pieczenia
poprzendi
Cytrynowy sernik bez pieczenia
Pavlova z truskawkami
następny
Pavlova z truskawkami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here