Składniki
-
Biszkopt
-
25 g masło
-
3 szt. jajka
-
80 g mąka pszenna
-
60 g cukier
-
Krem kawowy
-
100 g biała czekolada
-
250 g mascarpone
-
200 g śmietana 30%
-
1 -1,5 łyżeczki kawa mielona
-
Warstwa biszkoptowa
-
1opakowanie biskzopty podłużnekupiłem w Lidl dużą paczkę
-
300 ml kawa
-
Krem kawowy
-
200 g śmietana 30%
-
50 ml kawa espresso
-
50 ml amaretto
-
2 łyżeczki żelatyna
-
4 łyżki cukier puder
-
Dodatkowo
-
kakao
Wskazówki
Tort tiramisu
Tort tiramisu przygotowałem już tydzień temu, lecz dopiero teraz mam chwilkę by dodać dla Was przepis.
Sam tort wygląda obłędnie, i wbrew pozorom nie jest skomplikowany w wykonaniu. Podstawą jest przedewszystkim dobra forma do tortów. Ja osobiście używam Dorosiowych Rantów, ale tylko do składania. Dobrze trzymią tort w kupie, ale co do biszkoptu to jakoś nie widzę różnicy 😛 między zwykłym stalowym rantem do pieczenia. Dodam jeszcze, że ważna będzie folia rantowa. To dzięki niej tort z zewnątrz jest idealnie gładki i równy.
Oczywiście nie jest to takie prawdziwe tiramisu, bo opiera się on głównie na kawie, śmietanie i mascarpone. Nie znajdziecie w nim żółtek. Mogę jednak Was zapewnić że to tort tiramisu jest wspaniały w smaku.
Gdybyście szukali innych przepisów niż na tort tiramisu z wykorzystaniem kawy, to na blogu znajdziecie kilka wersji takich jak np. tiramisu, pomarańczimisu, albo rolada tiramisu.
Życzę Wam smacznego!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptCałe jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło i odstaw na bok do schłodzenia. Gdy masa jajeczna będzie jasna i puszysta, dodaj łyżkę tej masy do roztopionego masła i wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Krem kawowyRozpuść czekoladę i zmiksuj ją razem z mascarpone. Dodaj mascarpone do śmietany i ponownie całość zmiksuj aż będzie sztywna. Na koniec dodaj zmieloną kawę (u mnie były to resztki po kawie z ekspressu) i wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki. |
3
Zrobione
|
Biszkopt przekrój wzdłuż. |
4
Zrobione
|
Krem kawowyKawę espresso wymieszaj z amaretto i zalej naparem żelatynę. odstaw na bok na 10 minut do ścięcia. |
5
Zrobione
|
Składanie końcoweWyjmij schłodzony tort z lodówi i wylej na wierzch krem kawowy i wstaw ponownie do lodówki na 2-3 godziny do ścięcia. Schłodzony tort obsyp z wierzchu kakao. |