0 0
Keks tropikalny

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 szkl. mieszanka keksowa tropikalna
5 szt. jajka
150 g cukier drobny
1 szt. sok z cytryny
1 szt. skórka z cytryny
250 g mąka pszenna
3 łyżki cukier puder do opruszenia

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Keks tropikalny

Keks angielski to mieszanka owoców tradycyjnych, ale ja postanowiłem go nieco ożywić mieszanką tropikalną. Kolory są bajeczne, wy również możecie użyć swojej ulubionej mieszkanki!

  • 80 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Coś na niedzielne południe do kawki, w nieco świeższym wydaniu. Dla tych co nie przepadają za rodzynkami, a chcieliby zjeść keks. W zamiar będzie to mieszanka tropikalna, z kandyzowanych owoców. Nic trudnego, a cieszyć się można bardzo długo smakiem ciasta, bo nawet jak trochę przeschnie to wymoczony w herbacie smakuje rewelacyjnie.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Oddziel białka od żółtek. Same żółtka utrzyj na bardzo gęstą masę z cukrem, podczas ucierania dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1 sztuki. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka (najlepiej z dodatkiem szczypty soli).

2
Zrobione

ianę z ubitych białek przełóż do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę, a na sam koniec dodaj mieszankę tropikalną. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli, by nie utracić powietrza, które zostało wtłoczone w białka. Gotową masę przełóż do formy solidnie wysmarowanej tłuszczem. Wymiary formy keksówki to około 34 cm.

3
Zrobione

Całość zapiecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez około 50 min. Pozostaw po upieczeniu na chwilę do ostudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami
następny
Sernik z kiwi i zieloną herbatą
poprzendi
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami
następny
Sernik z kiwi i zieloną herbatą

Dodaj komentarz