0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g truskawki
3 łyżki cukier
1/2 szt. cytryna
200 g śmietana 36%

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Lody śmietankowo-truskawkowe

Zamiast cukru można użyć syropu klonowego lub golden syropu.

  • 190 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody śmietankowo-truskawkowe

Lody śmietankowo-truskawkowe to wersja dla tych co nie przepadają za sorbetami a lubią smak śmietany. No bo przecież co może być smaczniejszego niż tego typu lody? Oczywiście do wykonania lodów wykorzystałem śmietany 36% jednak jeżeli macie ochotę na wersję wegańską to możecie kupić śmietanę roślinną. Jednak z tym produktem bym uważał, gdyż zawiera sporo “witaminy” E.

Pytanie teraz jakiej foremki użyć? No ja użyłem do tego celu foremek z IKEA (te różowo-żółte) oraz zakupiłem komplecik na AliExpress. (tutaj przykładowy link)

Ja zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny do owoców. Dzięki temu składnikowi owoce nie ciemnieją i nie stają się mniej apetyczne.

Jeżeli macie ochotę wypróbować przepis na lody pistacjowe, to znajdziecie go w mojej książce. Książkę możecie kupić w księgarniach stacjonarnych bądź w internecie. 

Jeżeli macie jakieś pytania bądź uwagi do przepisu zapraszam Was na facebook lub instagram gdzie możecie do mnie napisać. Tutaj oczywiście też możecie zostawić komentarz

(Visited 261 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Truskawki wrzuć do garnka i podsmaż z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz cukrem. Chwilę smaż aż owoce się nieco rozpadną i puszczą soki. Truskawki przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.

2
Zrobione

Zmrożone truskawki zblenduj na gładką masę.
W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Gdy śmietana będzie już sztywna zmiksuj ją razem z sorbetem truskawkowym. Nie mieszaj zbyt długo by się masa nie zwarzyła. Przełóż całość do plastikowego pojemnika i ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę.

3
Zrobione

Wyciągnij lody z zamrażarki i pokrój je w grubą kostkę i ponownie zblenduj (pozbywasz się dzięki temu kryształków). Zblendowaną masę przełóż do foremek na lody lub pozostaw w pojemniku.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Chlebek z pieczonych bananów
poprzendi
Chlebek z pieczonymi bananami
Tarta truskawkowa z kremem earl grey
następny
Tarta truskawkowa z kremem earl grey
Chlebek z pieczonych bananów
poprzendi
Chlebek z pieczonymi bananami
Tarta truskawkowa z kremem earl grey
następny
Tarta truskawkowa z kremem earl grey

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz