0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto jasne
4 szt. jajka
1 szkl. cukier
1,5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
8 łyżek zimna woda
8 łyżek olej
Ciasto ciemne
4 szt. jajka
1 szkl. cukier
1,5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
8 łyżek zimna woda
8 łyżek olej
2 łyżki kakao
Krem
2 szkl. mleko
2 łyżki mąka pszenna
2 łyżki mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
200 g masło

Metrowiec

Pamiętam, że gdy moja mama robiła to ciasto, to zawsze stało na parapecie w moim pokoju, bo do lodówki się nie mieściło. A ja mogłem bezkarnie podjadać co chwilkę tą pyszność!

  • 100 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto jasne

  • Ciasto ciemne

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się szczerze, że trochę Was zaniedbałem ponieważ prawie tydzień minął od ostatniego przepisu. Rzeczywistość jednak przypomina o sobie, i kupno domu, remont i nowa praca całkowicie pozbawiły mnie czasu na pieczenie. Trochę się ogarnąłem, i chciałem się z Wami podzielić kolejnym przepisem z mojego dzieciństwa. Metrowiec. Ciasto idealne w swej prostocie. Mam nadzieję że 2 babki + pyszna masa budyniowa pozwolą się Wam cieszyć weekendem.

(Visited 1 058 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Zacznij od przygotowania ciasta, będą Ci potrzebne dwie formy na babkę o długości 34 cm. Każda powinna być wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą (chyba że masz powlekane formy to wtedy nie ma takiej konieczności).
Będę to przypominać za każdym razem, bo jest to niezmiernie ważne. Każdy składnik powinien być w temperaturze pokojowej.

2
Zrobione

W dużej misce ubij na sztywną pianę białka, dodawaj stopniowo cukier partiami. Następnie dodaj do ubitych białek po jednym żółtku i ubijaj na niskich obrotach. Dodaj wodę oraz olej i ponownie całość zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do pierwszej formy.

3
Zrobione

Ciemne ciasto

Z ciastem ciemnym robisz dokładnie tak samo, tyle że dodajesz dodatkowo na koniec kakao.
Całość piecz w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 35-40 minut.

4
Zrobione

Szklankę mleka zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. W drugiej szklance wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pozostałe mleko. Masę dodaj do gotującego się mleka i na niskiej mocy palnika doprowadź do konsystencji budyniu.
W dużej misce utrzyj masło, dodaj wystudzoną masę budyniową i wszystko dokładnie zmiksuj

5
Zrobione

Przygotowanie ciasto pokrój na kromki i naprzemiennie układaj każdą smarując kremem.
Ciasto polej polewą czekoladową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Biscotti korzenne
następny
Trufle czekoladowo-pomarańczowe
poprzendi
Biscotti korzenne
następny
Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Dodaj komentarz