0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto jasne
4 szt. jajka
1 szkl. cukier
1,5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
8 łyżek zimna woda
8 łyżek olej
Ciasto ciemne
4 szt. jajka
1 szkl. cukier
1,5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
8 łyżek zimna woda
8 łyżek olej
2 łyżki kakao
Krem
2 szkl. mleko
2 łyżki mąka pszenna
2 łyżki mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
200 g masło

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Metrowiec

Pamiętam, że gdy moja mama robiła to ciasto, to zawsze stało na parapecie w moim pokoju, bo do lodówki się nie mieściło. A ja mogłem bezkarnie podjadać co chwilkę tą pyszność!

  • 100 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto jasne

  • Ciasto ciemne

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się szczerze, że trochę Was zaniedbałem ponieważ prawie tydzień minął od ostatniego przepisu. Rzeczywistość jednak przypomina o sobie, i kupno domu, remont i nowa praca całkowicie pozbawiły mnie czasu na pieczenie. Trochę się ogarnąłem, i chciałem się z Wami podzielić kolejnym przepisem z mojego dzieciństwa. Metrowiec. Ciasto idealne w swej prostocie. Mam nadzieję że 2 babki + pyszna masa budyniowa pozwolą się Wam cieszyć weekendem.

(Visited 681 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Zacznij od przygotowania ciasta, będą Ci potrzebne dwie formy na babkę o długości 34 cm. Każda powinna być wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą (chyba że masz powlekane formy to wtedy nie ma takiej konieczności).
Będę to przypominać za każdym razem, bo jest to niezmiernie ważne. Każdy składnik powinien być w temperaturze pokojowej.

2
Zrobione

W dużej misce ubij na sztywną pianę białka, dodawaj stopniowo cukier partiami. Następnie dodaj do ubitych białek po jednym żółtku i ubijaj na niskich obrotach. Dodaj wodę oraz olej i ponownie całość zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do pierwszej formy.

3
Zrobione

Ciemne ciasto

Z ciastem ciemnym robisz dokładnie tak samo, tyle że dodajesz dodatkowo na koniec kakao.
Całość piecz w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 35-40 minut.

4
Zrobione

Szklankę mleka zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. W drugiej szklance wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pozostałe mleko. Masę dodaj do gotującego się mleka i na niskiej mocy palnika doprowadź do konsystencji budyniu.
W dużej misce utrzyj masło, dodaj wystudzoną masę budyniową i wszystko dokładnie zmiksuj

5
Zrobione

Przygotowanie ciasto pokrój na kromki i naprzemiennie układaj każdą smarując kremem.
Ciasto polej polewą czekoladową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Biscotti korzenne
następny
Trufle czekoladowo-pomarańczowe
poprzendi
Biscotti korzenne
następny
Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Dodaj komentarz