Ucierane ciasto z truskawkami Ciasta ucierane, badź też zwane tłuszczowo-biszkoptowymi to jedne ze starszych rodzajów ciast jakie znajdziecie w przepisach...
Piętrowy tort musowy Ten tort został specjalnie przygotowany na konkurs organizowany przez dystrybutora czekolady marki Callebaut w Polsce. Powiem wam, że uwielbiam startować w konkursach nie ze względu na same...
Babka herbaciana W jaki sposób wydobyć maksymalny, herbaciany smak z babki? Najprostszym sposobem byłoby danie drobno zmielonej herbaty, jednak ten sposób mnie nie przekonuje, ze względu na gorycz i pływające...
Jabłecznik na półkruchym spodzie Ostatnio miałem tak niesamowitego chcieja na jabłecznik, że olałem wszystkie obowiązki domowe, syf w kuchni zostawiłem,...
Przekładaniec z galaretką Długo się zastanawiałem nad tym ciastem, z prostego powodu. Nigdy nie robiłem biszkoptu na samych białkach! Tradycyjnie robię go na bazie biszkoptu genueńskiego, czyli miksowaniu razem jajek...
Babka z sercem Babka z sercem to tzw. hidden cake – czyli ciasto z ukrytą niespodzianką w środku. Ja postanowiłem umieścić w środku zapieczoną babkę z wyciętym sercem. Niby takie...