Kopiec kreta pamiętacie to ciasto gdy dopiero wchodziły na sklepowe półki gotowe ciasta? Moja mama uwielbiała je kupować. Wszystko takie proste w wykonaniu, 2 miski, 2 torebki i gotowe! Ja staram się odczarować te stare przepisy, i dodać coś do Waszej książki kucharskiej. Nie jest ono skomplikowane, ale bardzo smaczne no i co się oszukiwać idealne na niedzielę!
Czy Wy macie jakieś swoje ulubione ciasto z paczki, które chcielibyście odczarować?
1
Zrobione
|
CiastMasło, cukier, wodę oraz kakao razem zagotuj. Pamiętaj by cały czas mieszać składniki by się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 2 minuty a następnie wymieszaj całość. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestygnięcia. |
2
Zrobione
|
Cały czas miksując masę czekoladową dodawaj po 1 żółtku. Do masy czekoladowej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość. |
3
Zrobione
|
Gdy masa będzie jednorodna przełóż ją do tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. |
4
Zrobione
|
Gdy ciasto wyrośnie nadmiernie odkrój wierzch by było proste. Nałóż na górę talerzyk o średnicy 16 cm i odrysuj nożem. Przy pomocą widelca wyskrob ciasto z środka na głębokość 0,5 cm. |
5
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno a na koniec dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Całość zmiksuj. |