0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
100 g cukier
100 g masło
110 g zimna woda
120 g mąka pszenna 1 szklanka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
3 łyżki kakao
150 g czekolada gorzka
3 szt. jajka
Krem
250 g śmietana 36%
3 łyżki cukier puder
250 g mascarpone
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
1 szt. banan

Kopiec kreta

  • 60 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Kopiec kreta

Kopiec kreta pamiętacie to ciasto gdy dopiero wchodziły na sklepowe półki gotowe ciasta? Moja mama uwielbiała je kupować. Wszystko takie proste w wykonaniu, 2 miski, 2 torebki i gotowe! Ja staram się odczarować te stare przepisy, i dodać coś do Waszej książki kucharskiej. Nie jest ono skomplikowane, ale bardzo smaczne no i co się oszukiwać idealne na niedzielę!

Czy Wy macie jakieś swoje ulubione ciasto z paczki, które chcielibyście odczarować?

(Visited 950 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciast

Masło, cukier, wodę oraz kakao razem zagotuj. Pamiętaj by cały czas mieszać składniki by się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 2 minuty a następnie wymieszaj całość. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestygnięcia.

2
Zrobione

Cały czas miksując masę czekoladową dodawaj po 1 żółtku. Do masy czekoladowej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość.
W osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj 1/3 do masy czekoladowej i wymieszaj. Powtórz z kolejną częścią białek.

3
Zrobione

Gdy masa będzie jednorodna przełóż ją do tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Gdy ciasto wyrośnie nadmiernie odkrój wierzch by było proste. Nałóż na górę talerzyk o średnicy 16 cm i odrysuj nożem. Przy pomocą widelca wyskrob ciasto z środka na głębokość 0,5 cm.
Banana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm i ułóż na dnia ciasta. Pozostałą część ciasta pokrusz.

5
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno a na koniec dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Całość zmiksuj.
Na wierzch ciasta rozłóż krem i obsyp pokruszonym ciastem.
Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Jabłecznik kokosowy
poprzendi
Jabłecznik kokosowy
Ryż z jabłkami
następny
Ryż z jabłkami
Jabłecznik kokosowy
poprzendi
Jabłecznik kokosowy
Ryż z jabłkami
następny
Ryż z jabłkami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here