Składniki
-
Kruche ciasto
-
250 g mąka pszennatyp 650
-
150 g masłozimne
-
80 ml zimna woda
-
1 łyżeczka sól
-
Farsz
-
1 pęczek zielone szparagi
-
400 g ricotta
-
1 łyżeczka sól
-
0,5 łyżeczki gałka muszkatałowa
-
szczypta pieprz
-
1 łyżka masło
-
1 łyżeczka sól
-
Dodatkowo
-
2 gałązki tymianek
-
2 gałązki rozmaryn
-
5 listków bazylia
Wskazówki
Tarta z szparagami i ricottą
Tarta z szparagami i ricottą to nie mój pierwszy wytrawny wypiek na stronie. Wcześniej robiłem cebularze oraz ślimaki pizzowe. Ten wypiek może posłużyć nie tylko jako przekąska, może to być również świetne danie główne. Jest lekkie, smaczne, pełne zieleni i świeżych ziół. Czy sądzicie, że to dobry pomysł na letni obiad? Nie wszyscy lubią ricottę, jednak pomimo niewielu składników, w cieście w smaku nie czuć za mocno twarogu!
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, zdecydowanie Wam polecam to ciasto, z dowolnym farszem. Można je spokojnie zamrozić!
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
SzparagiW wysokim garnku zagotuj wodę z masłem i 1 łyżeczką soli. Szparagi powinny być dobrze umyte, a zdrewniałe końcówki (około 1/3 długości) powinny być odcięte. Wstaw szparagi do gotującej się wody, i gotuj je przez 8 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski z zimną wodą. |
3
Zrobione
|
FarszRicottę wymieszaj z przyprawami. Skosztuj czy ma odpowiedni smak, czy też jest za mało słona, lub zbyt mdła. |
4
Zrobione
|
SkładanieKruche ciasto zapiecz samo przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu na termoobiegu. Następnie na upieczone ciasto wyłóż ricottę, poukładaj na wierzchu szparagi i wstaw ponownie całość do piekarnika na 25 minut. |