Piętrowy tort musowy Ten tort został specjalnie przygotowany na konkurs organizowany przez dystrybutora czekolady marki Callebaut w Polsce. Powiem wam, że uwielbiam startować w konkursach nie ze względu na same...
Babka herbaciana W jaki sposób wydobyć maksymalny, herbaciany smak z babki? Najprostszym sposobem byłoby danie drobno zmielonej herbaty, jednak ten sposób mnie nie przekonuje, ze względu na gorycz i pływające...
Babka piaskowa w polewie czekoladowej Święta wielkanocne już się zbliżają lecz nie dlatego przepis na babkę piaskową trafia na bloga. Zauważyłem, że tego typu przepisy...
Makaroniki z marakują Makaroniki to przepyszne bezunie migdałowe z cudownym nadzieniem. Prawda jest taka, że możecie je wykonać w dowolnej kombinacji smakowej a do samych „skorupek” wystarczy dodać barwnik, który...
Tarta z malinami i kremem cytrynowym Ekskluzywnie wygląda? A może zbyt skomplikowana? Wyobraźcie sobie, że nic bardziej mylnego. Przepis jest stosunkowo prosty w wykonaniu i nie wymaga super umiejętności cukierniczych....
Jabłecznik na półkruchym spodzie Ostatnio miałem tak niesamowitego chcieja na jabłecznik, że olałem wszystkie obowiązki domowe, syf w kuchni zostawiłem, a jabłecznik upiec musiałem. Kupiłem...
Domowe jeżyki Pewnie każdy z Was zna, lub widział na sklepowej półce. Niesamowicie słodkie, kruche i równie pyszne co te z sklepu. Jednak z jedną wielką różnicą: są domowe!...
Czekoladowy wieniec drożdżowy Od dłuższego czasu chciałem zrobić to ciasto. Widziałem je chyba w milionach kombinacji: z ciasta francuskiego, z serem, z kurczakiem, z makiem i niemalże za każdym razem...
Przekładaniec z galaretką Długo się zastanawiałem nad tym ciastem, z prostego powodu. Nigdy nie robiłem biszkoptu na samych białkach! Tradycyjnie robię go na bazie biszkoptu...