Fraisier to dosyć popularne ciasto w kuchni francuskiej. Delikatny biszkopt genueński, delikatny krem śmietanowy i świeże truskawki to kwintesencja tego ciasta. Proste w wykonaniu, niesamowite w smaku a jedyny element wspólny wszystkich fraisier to piękna dekoracja z połówek truskawek w okół ciasta. Jak uzyskać tak pięknie „czyste” krawędzie? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Jest wiele akcesoriów kuchennych, które warto mieć w domu zaliczamy do nich m.in. szpatułkę i trzepaczkę. Ja polecam nieco bardziej wyszukany gadżet jakim jest taśma cukiernicza. To taki cienki pasek folii, którym wykładamy krawędź formy. Układając truskawki wewnętrzną stroną ku krawędzi mamy pewność, że nie pobrudzą się od śmietany podczas wygładzania ciasta.
Co na wierzch pysznego fraisier? Ja dalem mus truskawkowy z odorbiną agaru, lecz kombinacje są dowolne. Możecie użyć marcepanu, albo nawet lemon curd by nadać ciastu nieco kwasowości.
Przejdźmy zatem do przepisu i dowiedzmy się jak zrobić Fraisier – biszkopt z truskawkami
1
Zrobione
|
BiszkoptMasło rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok do wystudzenia. |
2
Zrobione
|
MusW międzyczasie przygotuj mus. |
3
Zrobione
|
Upieczony biszkopt odstaw na bok do całkowitego schłodzenia. Gdy będzie wystudzony przekrój go wzdłuż. |
4
Zrobione
|
KremŻelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na bok do napęcznienia. |
5
Zrobione
|
W foremce wyłożonej taśmą cukierniczą (bądź folią spożywczą) umieść na dnie połówkę biszkoptu. Na wierzchu ułóż kołnierz z połówek truskawek, wypełnij ciasto kremem. |
6
Zrobione
|
Na dobrze schłodzone ciasto wylej mus truskawkowy i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. |